Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Tillverkning – från ax till flaska

SPRIT /

Mellan skörd och färdig whisky ligger en lång och avancerad process. I framställningen av maltwhisky, som är den ursprungliga typen av whisky, är stegen följande: mältning, torkning, mäskning, jäsning, destillering, lagring och buteljering.

 1. Mältning
  Första steget är att rensa och blötlägga korn i källvatten i två till tre dagar. Därefter hälls vattnet bort och kornet börjar gro. Det kallas då mältat korn, på engelska ”malted barely” därav namnet ”maltwhisky”. När groddarna växer utvecklas ett enzym som omvandlar kornets stärkelse till socker, en förutsättning för att alkohol skall kunna bildas.
 2. Torkning
  Efter en dryg vecka har kornet grott klart och det har bildats ett så kallat grönmalt som skall torkas. Torkmetoderna varierar mycket men principen går ut på att lägga ut kornet på ett golv i ett torkhus, en så kallad kölna, och torka kornet genom att elda i våningen under. Det är i detta steg som whiskyn får sin rökighet och använder man torv vid eldningen blir effekten tydligare.
 3. Mäskning
  Den torkade malten rensas och mals ner till ett grovt mjöl, så kallad gröpe, och blandas med hett vatten. I denna process som kallas mäskning omvandlas stärkelsen till en gulaktig sockerlösning, så kallad vört, som pumpas vidare till stora jäskar där den kylda vörten blandas med jäst.
 4. Jäsning
  Nästa moment i tillverkningen är att omvandla sockret i vörten till destillerbar alkohol, vilket kallas bryggning och sker genom tillsats av jäst. En mängd olika jästkulturer finns att tillgå, alla tillhör dock jästgruppen Saccharomyces Cervisiae. Sockerlösningen ligger i jäskaren och efter några dygn är jäsningen klar. Den vätska som bildas har en alkoholstyrka på 6-8 procent.
 5. Destillering
  Destilleringen sker i jättelika päronformade kopparpannor, så kallade ”pot stills”. Destillering av skotsk whisky sker två gånger. Den destillerade spriten späds ner till en lagringsstyrka på cirka 65 procent och tappas därefter på ekfat.
 6. Lagring
  Den färdiga spriten tappas på ekfat och lagras i minst tre år. Flera olika sorters fat används och alla ger sitt speciella bidrag till whiskyns karaktär. Vanligt är att gamla bourbon-fat används vid lagring av amerikansk whisky eftersom det enligt lag alltid måste vara nya fat till bourbon. Andra fat som även används vid lagring är begagnade sherryfat och portvinsfat. När whiskyn lagras dunstar lite av alkoholen vilket gör att den färdiglagrade whiskyn innehåller mellan 50 och 60 procent alkohol och antingen kan buteljeras som ”Cask Strengh” eller späs ut till minimum 40 procent. Minimiåldern för all skotsk whisky är tre års lagring, men för att en whisky skall bli bra krävs ytterligare 10-15 år.

Relaterade inlägg:

 1. Färdigblandade drinkar på flaska en trend som växer (18.1)
 2. Apotekarnes julmust i ny flaska (17.4)
 3. Nu lanseras Spitfire i en ny flaska med ett lågt pris (16)
 4. Unik whisky från The Macallan slog rekordsumma (12.4)
 5. Exklusiva årgångar från The Macallan samlad för försäljning (12.1)