Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Apotekarnes julmust i ny flaska

DRYCK /

Svensk julklassiker sedan 1910 får ny julkostym

Under julen förändras våra dryckesvanor rejält. Svenskarna dricker nästan 35 miljoner liter julmust under helgerna och försäljningen av främst coladrycker minskar samtidigt dramatiskt. Apotekarnes Julmust kan i år serveras till julmiddagen i en vacker, mörk glasflaska.

I Sverige dricker vi cirka 45 miljoner liter must varje år. Trots att musten inte säljs särskilt mycket under övriga delen av året, medför den stora påsk- och julkonsumtionen att musten är en av de bästa säljande läsksmakerna även på helårsbasis. Must lanserades 1910 som ett alkoholfritt alternativ till öl. Julmusten har stora likheter med traditionell öl genom att vara mörk, skumma samt vara smaksatt med malt och humle. Att musten skummar beror på att den är maltbaserad.

– Förpackningen blir allt viktigare för konsumenten, speciellt till jul när vi dukar upp till vackra julbord. I år kommer Apotekarnes julmust i en vacker glasflaska med den traditionella och folkkära tomten på etiketten, säger Ann-Louise Kämpe, Informationschef Carlsberg Sverige.

Musten har en välbalanserad smak och är inte så söt. Att den är baserad på ölingredienser gör att den passar ypperligt till den smakrika julmaten. Den lämpar sig dessutom utmärkt att lagra då den goda smaken utvecklas och bevaras. Apotekarnes Julmust säljs även som Light och serveras med fördel kylskåpskallt.

Apotekarnes Julmust – Sveriges nationalläsk med hemligt recept i över 100 år

Dagens julmust har sitt ursprung i Tyskland där kemisten Robert Roberts hämtade hem receptet på mustextrakt som är grunden till vår julmust. Receptet är fortfarande hemligt och utifrån extraktet tillsätts ingredienser som ger Apotekarnes Julmust dess karakteristiska smak.

Större än Cola!
Julmusten står för 46 procent av julmånaden decembers läskförsäljning och slår därmed ut de annars dominerande coladryckerna som halverar sin försäljningsandel under samma period. Omsättningen i dagligvaruhandeln och servicehandeln för must är cirka 260 msek. Utslaget på hela året står musten för cirka 11 procent av läskkonsumtionen. Knappast något annat land i världen har så starka lokala läsktraditioner, och mycket ska till för att slå ut den svenska musten från våra julbord.

 

Relaterade inlägg:

  1. Apotekarnes i ny spännande tappning för sköna sommardagar (23.4)
  2. Färdigblandade drinkar på flaska en trend som växer (17)
  3. Tillverkning – från ax till flaska (16.5)
  4. Nu lanseras Spitfire i en ny flaska med ett lågt pris (16)
  5. Resultat ICAs julundersökning 2010 (7.1)