Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Veckans pasta

PASTA /

Tisdagskvällar, klockan 17.00, lagas pasta i Förkväll. Det är Barillas pastakock Christian Campogiani som står bakom recepten. I morgon, den 27 oktober 2009, serveras Risoni alla Pescatora.

För att du och dina läsare skall ha möjlighet att laga recepten tillsammans med Christian kommer vi varje måndag att skicka ut recept, inköpslista och en bild på rätten. För er som inte känner till Christian sedan tidigare har vi även bifogat lite information om honom i det härförsta utskicket.

Förkväll sänds vardagkvällar, klockan 17.00-18.30 i TV4.

Risoni alla Pescatora

– En klassisk maträtt i Italien är Fiskarens Risotto, vilket är risotto som blandas med den fiskoch de skaldjur som fiskaren fått upp under sin fisketur. Det här är en variant av den rättendär jag använt mig av Risoni, som är risformad pasta. Det är ett perfekt alternativ om man vill variera sig, som går snabbt att laga. Risonin ger dessutom rätten en krämig och fin karaktär, säger Christian Campogiani, samarbetsparter till Barilla och köksmästare på Den gamle och havet.

4 portionerTid: 30 minuter

Ingredienser:

Skaldjursrisoni:

-350 g Barilla Risoni-600 g seafoodmix, t.ex calamari, räkor, musslor (finns i frysdisken)

-300 g blåmusslor i skal-1 peperoncini, torkad och smulad – alternativt 1 krm mald torkad cayennepeppar-1 vitlöksklyfta, hackad-1 dl olivolja-50 g smör-3 dl Barilla tomatsås all’Arrabbiata eller Christians tomatsås (se recept nedan)

-1,5 dl torrt vitt vin-2 msk tomatpuré-1 msk hackad bladpersilja-2 msk fiskfond

– Flingsalt

Christians tomatsås:

-2 morötter

-250 g rotselleri

-2 gula lökar

-2 dl olivolja

-1600 g hela skalade burktomater

-300 g tomatpuré

-1,5 l vatten

-1 msk salt

Gör så här:

Om du har tid kan du laga Christians tomatsås. Receptet nedan är en stor sats, så det som blir över efter du använt de 3 dl som behövs till skaldjursrisonin kan du frysa in. Har du inte lika mycket tid går det alldeles utmärkt att använda Barillas tomatsås all’Arrabbiata.

Christians tomatsås:

Skala och skär morötter, rotselleri och lökar i grova bitar. Värm olivoljan i en stor kastrull, och bryn de skurna grönsakerna tills de är gyllenbruna. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten ochsalt. Låt såsen koka ner till hälften. Mixa med stavmixer. Smaka av och salta vid behov.

Tillagning skaldjursrisoni:

Koka Risoni cirka 2 minuter, häll av vattnet och kyl ner Risonin genom att spola den med kallt vatten. Häll av risonin i en finmaskig sil eftersom ett vanligt durkslag har för stora hål.

Häll olivolja i en stekpanna, lägg i vitlöken och fräs tillsammans med smör och en nersmulad, torkad peperoncini (eller 1 knivsudd cayennepeppar). Låt allt fräsa i cirka 2 minuter. Lägg i tomatpuré och tomatsås all’Arrabbiata. Häll på torrt vitt vin och fiskfond. Koka upp och häll i seafoodmixen och musslorna (helst färska men frysta går bra). Låt det stormkoka under lock i cirka 5 minuter. Ta av locket, används färska musslor plockas de musslor som ej öppnat sig bort. Tillsätt persilja och koka ytterligare cirka 5 minuter. Lägg ner den förkokta risonin. Låt koka tills vätskan kokat ner och skaldjursrisonin blivit krämig (cirka 8 minuter). Rör då och då så att det inte bränns vid i botten. Smaka av och salta vid behov med flingsalt och garnera med hackad bladpersilja.

Relaterade inlägg:

  1. Om Pasta
  2. Pasta Gnocchi al Granchio
  3. Pasta med fyra ostar
  4. Tillagningstips och serveringsförslag för pasta
  5. Frittata med pasta och pancetta