Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Om Pasta

PASTA /

Pastans historia
Pasta har funnits i mängder av former genom historien och kan spåras 7000 år tillbaka i tiden. Araberna tillverkade torkad pasta på 800-talet för att den skulle hålla under långa resor i öknen men det var först på 1000-talet i Palermo, Italien, som pasta började tillverkas av hantverkare. Fram till
1400-talets slut var pasta en mycket exotisk maträtt i Italien och det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass.

Tillverkning av pasta

Största delen av den pasta som finns på marknaden produceras i pastans hemland Italien. Till skillnad från många platser i världen där man använder vetemjöl vid tillverkningen, tillverkas all italiensk pasta av durumvete. Detta beror till viss del på den höga kvaliteten på mjölet men också på att pastan får bättre tålighet i höga temperaturer och torka. I Italien finns det en lag från 1967 som proklamerar att all produktion av pasta ska ske på durumvete, vilket säger en del om italienarnas starka band till pasta. Pasta av durumvete har högre kvalitet än pasta av vetemjöl och släpper även ifrån sig mindre stärkelse när den kokas vilket gör den mindre klibbig och blir lättare al dente, vilket betyder att den får ett bra tuggmotstånd.

Pasta tillagas genom att man omsorgsfullt bearbetar pastadegen. Om pastadegen inte bearbetats ordentligt bildas små mjölklumpar som ser ut som små vita prickar när den torkat, vilket gör att pastan kan uppfattas som mjölig. Därefter ska pastan torka i 8-12 timmar för bästa resultat. Pasta som inte fått torka tillräckligt länge spricker eller tappar sin form när den kokas och går inte att få al dente.

Pastasorter
Det finns två typer av pasta; den som är tillverkad av durumvetemjöl och vatten samt pasta där durumvetemjölet blandats med ägg istället. Äggbaserad pasta har en fyllig smak och passar väldigt bra till grädd- och crème fraichebaserade såser och pasta av durumvete kombineras med fördel med tomat-, buljong- och oljebaserade såser.

All pasta är i sin tur uppdelad i ytterligare två kategorier; kort pasta och lång pasta. Pastans form är av stor vikt för dess ändamål och för att alla smaker ska komma till sin rätt är det viktigt att använda rätt sorts pasta till pastasåsen. Beroende på hur pastan är formad kombineras de olika bra med olika såser. Pastans yta, tjocklek, densitet och hålrum spelar en stor roll för hur pastan släpper fram smak och arom och hur mycket av såsen som fastnar på pastan.

Kort pasta äter man med gaffel och passar bäst tillsammans med såser innehållande större bitar av råvaror. Beroende på formen väljs såser med olika konsistens och smak.
Lång pasta äts i Italien även den endast med gaffel. Bland barn och utlänningar äts den ibland däremot med gaffel och sked där pastan rullas upp på gaffeln med hjälp av skeden. Lång pasta passar utmärkt till såser med finfördelade ingredienser som lätt lägger sig runt pastan och följer med upp på gaffeln.

Kort pasta
Cornetti Rigati – som på italienska betyder ”små randiga horn”, har formen av ett litet böjt rör med räfflor på utsidan vilket gör att den fångar upp sås på ett bra sätt. Den passar lika utmärkt att servera till en smakrik tomatsås som en fyllig pastagratäng. Dess lilla form gör även att den med fördel går att använda i soppor.

Farfalle – är en fjärilsformad pasta med tunna kanter och en mer robust mitt. Farfalle kombineras med fördel med lätta såser, gärna med fisk eller helt vegetarisk.

Fusilli – är en spiralformad pasta som passar bäst ihop med rika ost- och gräddbaserade såser som lätt fångas upp i spiralen. Fusilli är även ett utmärkt val vid tillagning av pastasallader.

Gnocchi – uttalas [njåcki], är en karaktäristiskt snäckformad pastasort som är inspirerad av den klassiska potatisgnocchin. Formen med ett hålrum gör att den har möjlighet att behålla sås inuti pastan, vilket gör den till ett perfekt val till krämiga såser med bas av exempelvis grädde eller crème fraîche.

Mezze Penne Tricolore – är en rörformad pasta smaksatt med tomat och spenat. Pastan hyser mycket smak i sig själv och med de klara färgerna röd, grön och vit så kan Mezze Penne Tricolore pigga upp de flesta maträtter. Liksom Penne Rigate har Mezze Penne Tricolore formen av räfflade rör med snedskurna ändar som gör att pastan passar utmärkt med krämigare såser som kan fylla rören med sås.

Penne Rigate – har sitt ursprung i norra Italien och har fått namnet penne som betyder penna på italienska då den har formen av ett räfflat rör med snedskurna ändar som är inspirerad av antika fjäderpennor. Penne passar utmärkt i kombination med lättflytande tomatsåser och kan även med fördel användas i gratänger eftersom räfflorna gör pastan robust.

Pennette Rigate – är en mindre version av Penne, de har båda sitt ursprung i norra Italien. Den har formen av ett litet, räfflat rör med snedskurna ändar. Den räfflade ytan gör pastan mer robust och hjälper dessutom till att fånga upp såsen. Med sin rörliknande form passar Pennetten Rigate utmärkt till såser av krämigare karaktär, då de små rören fylls med sås.

Rigatoni – har sitt ursprung i Rom och tillhör det typiska italienska, gastronomiska arvet. Rigatoni är formad som ett rör med vid diameter och djupa spår på utsidan och passar utmärkt i kombination med såser med tomat och kött eller ugnsbakad med bechamelsås.

Tortiglioni – är ursprungligen från Neapel. Tortiglionin är formad som ett rör och har diagonala räfflor på ytan vilket gör det lätt för dem att ta upp mycket sås. Pastan passar utmärkt i kombination med gräddbaserade såser, gärna med svamp eller kött.

Lång pasta
Bavette – är en platt form av Spaghetti som har sitt ursprung i Genua. Pastan togs ursprungligen fram för att passa till Pesto alla Genovese som även den är en lokal produkt och pastan bör därför kombineras med just pesto för bästa resultat.

Bucatini – är en lång ihålig pasta som fått sitt namn från det italienska ordet buco som betyder rör. Bucatini passar utmärkt med krämiga såser, gärna innehållande ost, grönsaker eller fisk.

Capellini – är lång och mycket smal till formen, och har fått sitt namn från det italienska ordet Capelli som betyder hår. Dess tunna form gör att den med fördel kombineras med lättflytande såser.

Pappardelle – är en platt pasta som påminner om Tagliatelle fast med en bredare och grövre yta som underlättar för såsen att fastna. Även Pappardelle torkas i nystan vilket ger den ett klotformat utseende. Pastan tillverkas av mycket ägg vilket ger den en riktigt fyllig smak, och kombineras med fördel med såser som innehåller grövre bitar av kött, skaldjur eller grönsaker.

Spaghetti – denna pastasort kommer från det italienska ordet spago som betyder tråd. Spaghetti är en av de äldsta formerna av pasta och ser ut som tunna strån. Dess form gör att den med fördel kombineras med enkla såser utan stora bitar, exempelvis en smakrik tomatsås.

Tagliatelle – Tagliatelle är en platt pasta skuren i smala remsor och torkad i nystan vilket ger den dess karaktäristiska form. Pastan görs med ägg vilket ger den en fyllig och rund smak. Tagliatelle passar utmärkt till såser med lite grövre bitar; såsom bacon, skaldjur eller svamp eftersom dess breda yta underlättar för grövre bitar i såsen att fastna på pastan.

Cannelloni och Lasagne
Cannelloni – är en av de äldsta pastaformerna. Cannelloni tillverkas av rektanglar som rullas till stora rullar. Cannellonins generösa ihåliga utrymme gör dem perfekta att fylla och gratinera i ugn då alla smaker fyller pastan och kommer till sin rätt. Cannelloni passar utmärkt med de flesta krämiga fyllningar; allt från Bolognese till såser med svamp, skinka och ost etc.

Lasagne – har en väldigt lång historia. Det första lasagnereceptet skapades på 1300-talet. Barillas lasagne innehåller ägg och receptet kommer från Emilia-Romagna regionen, där den autentiska äggpastan föddes. Lasagne är stora rektanglar av grova och porösa lager av pasta som kombineras med krämiga såser för att sedan gratineras i ugnen. Lasagne passar utmärkt med alla sorters fylliga såser, exempelvis en klassisk Bolognese.

Pasta till soppor
Risoni – är en risformad pasta gjord på durumvete och vitt mjöl. Risonis form är gjord för att passa extra bra som ingrediens i soppa, men fungerar också perfekt som alternativ till ris i en risotto, som tillbehör till grönsaker eller en ostsås.

Fylld pasta
Tortellini – har ett mytomspunnet ursprung som baseras på en legend att tortellinin är en avbildning av Venus navel och det första receptet man hittat på tortellini är från 1500-talet. Kommer ursprungligen från regionen Emilia-Romagna. Tortellini är en sorts ringformad pasta som har olika sorters fyllningar, exempelvis kött, ost eller skinka. Tortellini finns även i en större variant och passar utmärkt att servera i såväl buljong och sallader som med krämiga såser.

Relaterade inlägg:

  1. Veckans pasta
  2. Pasta Gnocchi al Granchio
  3. Pasta med fyra ostar
  4. Tillagningstips och serveringsförslag för pasta
  5. Frittata med pasta och pancetta