Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Tillagningstips och serveringsförslag för pasta

PASTA /

Att koka pasta
När man kokar pasta bör man använda mycket vatten och salta rikligt för bästa resultat. Till en person är 100 gram pasta en lagom portion. Koka upp 1000 gram (1 liter) vatten. När vattnet kokar, tillsätt 7 gram salt (1 rågad tesked) och häll därefter i pastan. Då får pastan tillräckligt mycket utrymme i kastrullen och saltet gör att den goda smaken i pastan lyfts fram.

Olja i vattnet
Att använda olja i vattnet när man kokar pastan är onödigt, eftersom den lägger sig på ytan och inte gör någon nytta. Om du vill, använd istället olja på pastan när den har kokat klart.

Al dente
Al dente betyder ”för tanden” på italienska och innebär att pastan har tuggmotstånd och inte är sladdrig till karaktären. För att få en perfekt upplevelse av pastan, var noga med koktiden så att pastan bevaras al dente.

Ett av de bästa sätten att se om pastan är al dente eller inte är att bryta pastan i mitten är du kokat den. Pasta har en så kallad livslinje i form av en vit prick i mitten av pastan. Om pricken är kvar är pastan al dente, är pricken borta är pastan överkokt. Om däremot pricken tar upp det mesta av mittdelen är pastan inte klar och behöver kokas ytterligare.

För att få ett så perfekt resultat som möjligt, provsmaka gärna på pastan under kokningens gång.

Servering
Italienare serverar alltid såsen blandad med pastan. För äkta italiensk känsla, blanda pasta och sås innan uppläggning och servera i en djup tallrik med endast gaffel, alternativt gaffel och sked.

Parmesan är en stor del av det italienska köket och ett gott komplement till en pastarätt. Servera gärna riven parmesan till alla pastarätter förutom de som innehåller skaldjur eller fisk.

Relaterade inlägg:

  1. Om Pasta
  2. Veckans pasta
  3. Pasta Gnocchi al Granchio
  4. Pasta med fyra ostar
  5. Frittata med pasta och pancetta