Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Värt att veta om cognac…

SPRIT /

50 000 flaskor försvinner varje dag – När cognac lagras dunstar cirka tre procent av drycken bort, vilket motsvarar cirka femtiotusen flaskor varje dag eller tjugo miljoner flaskor på ett år. Den del som avdunstar brukar kallas ”the angels share”, änglarnas andel.

Svarta tak – Om man är i Charante-distriktet i Frankrike kan man lätt lista ut i vilka byggnader det lagras cognac. Dessa byggnader har svarta tak, och finns i tusental. Svärtan kommer av en speciell svamp som alltid frodas i dunsterna av cognac.

Vinlusen (phylloxera vastatrix) – Man började tillverka cognac redan på 1500-talet och i mitten av 1800-talet blev cognac en succé i Europa. Handeln med cognac blomstrade och handelsmännen gjorde sig en förmögenhet på den ädla drycken. Dock fick detta ett abrupt slut i mitten av 1800-talet då vinlusen kom till Europa från Amerika och förstörde större delen av vinstockarna i området. Det tog hela tjugofem år för cognacsnäringen att återhämta sig.

Många sätt att njuta – I västvärlden är det tradition att konsumera cognac som avec, gärna tillsammans med en cigarr. I Frankrike har dock konsumtionen av cognac börjat gå tillbaka till hur man drack cognac i dryckens begynnelse. Man dricker den nu både som den är, med is, utblandad i long drinks, som cocktails eller som måltidsdryck. I Japan och Kina har man, sedan man fick tillgång till cognac, konsumerat den nästan uteslutande som måltidsdryck. Där föredrar man cognac med tydlig sötma och späder vanligtvis ut den med 50 procent vatten.

Klassifikationer för cognac – De tre vanligaste kvalifikationerna för cognac är:
–    VS (Very Superior) som har en minimiålder på 2 år och en huvudsaklig åldersvariation på 3-7 år.
–    VSOP (Very Superior Old Pale) som har en minimiålder på 4 år och en huvudsaklig åldersvariation på 4-15 år.
–    XO (Extra Old) som har en minimiålder på 6 år och en huvudsaklig åldersvariation på 6-40 år.

Sex distrikt i Cognac – Det geografiska området för produktion av cognac omfattar omkring
82 000 hektar vingårdar i Charente distriktet. Distriktet delas in i sex olika områden. De bästa vinerna för destillering kommer från de två främsta distrikten, Grande Champagne och Petite Champagne, och ger en elegant cognac som utvecklas under lång lagring. Distriktet Borderies har mest betydelse för cognacens arom, men ger också fyllighet till slutprodukten. Övriga distrikt är Fins Bois, Bons Bois och Bois Ordinaires.

Legenden om hur cognac blev till – Enligt legenden hade the Chevalier de la Croix sent på 1500-talet en dröm där en röst instruerade honom att destillera sitt vin två gånger. Den andra destilleringen skulle öka kvaliteten på vinet. The Chevalier tog med sig sitt dubbeldestillerade vin i två tunnor till munkarna av Renoirville. Innehållet i den första tunnan dracks upp omgående. Den andra tunnan gömdes undan i källaren i väntan på firandet av en betydelsefull händelse vilken inföll först 15 år senare när biskopen av Saintes besökte klostret. Munkarna blev mäkta överraskade när de öppnade tunnan och fann att den inte längre var full. Genom avdunstning hade vinet ändrat färg, fått en ny smak och drycken hade mognat. Cognacen var född.

Relaterade inlägg:

  1. Vad är cognac? (26.2)
  2. Förhöjd smakupplevelse med cognac till middagen (24)
  3. Den nya cognacskonsumenten är ung, framgångsrik och kvinna (7.2)
  4. Kort om Rémy Martin (5.2)
  5. Fem bartendrar kvalificerade sig till den internationella finalen (4.3)