Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Skörderapport för 2000, The Bergkelder, Coastal Region

VIN /

Klimatförhållanden
Den genomsnittliga dagstemperaturen för perioden juni 1999 – maj 2000 var, förutom i september, 1–2 grader över områdets medeltemperatur. Den dagliga maxtemperaturen var i december 1999 hela 5 grader högre än medeltemperaturen, det är den högsta noterade temperaturen i december månad på 120 år.

Under juli 1999 regnade det 20% mindre än det långsiktiga genomsnittet, under augusti och september var regnnivån dubbelt så hög mot det normala. Under de följande sju månaderna regnade det sporadiskt och då endast lätta regnfall på 4-5 mm.

Även under skördeperioden från januari till mars/april regnade det mindre än normalt. Den låga regnnivån tillsammans med de höga temperaturerna skapade oro för att smak och syrainnehållet skulle påverkas. Regnet som föll under augusti och september fyllde dock vattenreserverna vilket ledde till att druvorna inte påverkades nämnvärt av torkan förrän i slutet av säsongen. Den varma, torra skördeperioden medförde att friska druvor kunde skördas tidigt i perioden.

Karaktären på druvorna och vinerna

De varma och torra förhållandena, liknande de under säsongen 98/99, resulterade i att hälsosamma, mogna druvor skördades. Dessa förhållanden motverkade att botrytis utvecklades, vilket är en förutsättning för att kunna tillverka ”noble late harvest”, men var fördelaktiga för utvecklingen av höga sockerhalter och eleganta tanniner. Värmen och avsaknaden av regn under bärutvecklingen resulterade i ett gynnsamt förhållande mellan druvjuice och skalmängd. Detta var mycket fördelaktigt för de röda vinerna som fick bättre färg, och de vita vinerna har tack vare vädret högre halter av terpener och närstående smakkomponenter.

Skörden från år 2000 är generellt sett bra, med ett fåtal druvor av låg kvalitet. Den genomsnittliga standarden på skörden var högre än normal. De flesta vinerna kommer vara tillgängliga från en tidig ålder.

Merlot
Denna relativt tidiga druvsort undkom den stress som uppstod i slutet av säsongen och vinet har bra smak, färg och karaktär. Ett av skälen till detta kan vara att en stor andel av druvorna kommer från områden som konstbevattnas. Konstbevattningen minskade den negativa effekt värme och torka kan ha på druvornas kvalitet.

Relaterade inlägg:

  1. Bourgogne Chardonnay 2000 perfekt till vårens primörer (17.2)
  2. Château Coucheroy 2000 – vin som lämpar sig bra till smakrika rätter (17.2)
  3. Exklusiva viner från M. Chapoutier lanseras i Sverige (7)
  4. Intresset för Sydafrikanska viner växer i Sverige (6.1)
  5. Tyska Viner (5.7)