Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Ravenswood

VIN /

Ursprung
Ravenswood grundades 1976 av Joel Peterson, en svenskättling med vinmakarbakgrund, och Reed Foster, ekonom med bakgrund i fastighets- och vinbranshen. Reed Fosters egen spontana kommentar av hur det var att starta egen vinproduktion:

” Vid starten hade vi ingen mark, inget vinmakeri, inga druvor och Joel hade inga pengar. Hade det inte varit för Joels envishet och otroliga vintalang hade Ravenswood aldrig blivit vad det är idag”

Efter mycket tjatande, Joels envishet och Reeds marknadstänk fick de köpa druvor från de lokala odlarna för att producera eget vin. Första skörden bärgades 1976 och vinet släpptes 1979 – succén var ett faktum och vinet sålde slut på kort tid. Ravenswood har gjort sig ett namn i vinbranschen och är idag världsledande på att tillverka kvalitetsviner gjorda på druvan Zinfandel. Idag har Ravenswood 70 anställda i USA och exporterar vin till hela världen.

Filosofi
Ravenswoods slogan ”No Wimpy Wines” är något som genomsyrar hela företaget. Vinerna ska vara lika kraftfulla och bra som attityden hos vinmakaren och hela hans team.

Ravenswood Vintner´s Blend Zinfandel ingår i serien ”Vintners Blend”, vilket betyder att man har blandat vin från egna vingårdar (cirka 40 procent) med noga utvalt druvjuice från andra vinodlare. Ravenswoods vinmakare, Joel Peterson, letar varje år efter små kvantiteter av exceptionellt bra frukter för att blanda med.

Ravenswoods egna basvin tillverkas enligt traditionella metoder. Vinet jäser i små träkar där man förlitar sig helt på druvornas naturliga jäst. Ibland får stjälkarna vara med för att addera karaktär och kraft. Hatten (skal och kärnor) pressas ner i vinet tre till fem gånger per dag, både för hand och med hjälp av maskiner. Vinet lagras sedan i mindre franska och amerikanska ekfat och klaras med hjälp av äggvita. Filtrering och centrifugering försöker man i största möjligaste mån hålla sig borta ifrån eftersom det också tar bort smak.
Förutom Zinfandel innehåller Vintners Blend mindre mängd av druvorna Carignane, Alicanté och Petite Sirah.

Användning

Då Ravenswood Vintner´s Blend Zinfandel är ett kraftfullt vin med mycket smak gäller det att matcha med minst lika kraftfull mat. Mörkare kött, så som nöt och vilt blir perfekt, gärna med smakrika tillbehör som exempelvis grillade grönsaker och chutney. Till grillade kraftigare kötträtter är vinet också perfekt. Servera gärna en reducerad balsamicovinägersås till, det kommer att göra vinet mjukare och mer njutbart genom att strävheten och syran i vinet mildras.

Doft- och smakbeskrivning
Doft: Hallon och björnbär slår igenom, söt och kryddig doft med inslag av mynta och vanilj

Smak: Kraftigt, kryddigt och välbalanserat vin packat med frukt och med fatkaraktär. Söta björnbär och körsbär ger vinet en lite ”syltighet ”. Ett fräscht vin med pigga syror och en härlig lång avslutning.

Relaterade inlägg:

  1. Grillade hösträtter visar Ravenswoods bästa sida (17.9)
  2. Rådjursbiffar med sött rödvinbärssmör (6.8)
  3. Königsmosel (6)
  4. M. Chapoutiers sortiment från Rhônedalen på Systembolaget (5.4)
  5. Vinlandet Tyskland (4.8)