Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Ramlösa Hälsobrunn firar 300 år den 17 juni

DRYCK /

Ramlösa som är ett av Sveriges äldsta varumärken med en fin tradition och stark image firar 300 år 17 juni. Ramlösa är ett naturligt mineralvatten av högsta kvalitet. Tillsammans med Helsingborgs Stad kommer 300-årsjubileet att firas med en rad festligheter i den vackra parken vid Ramlösa Hälsobrunn i Helsingborg.

300-årsjubileet innebär stort fokus på tradition och historia. Därför är det en självklarhet att Carlsberg samarbetar med Helsingborgs Stad under jubileumsåret. Tillsammans kommer de att bjuda på en dag full med överraskningar och underhållning.

– Den 17 juni inrymmer massor av festligheter i parken vid Ramlösa Hälsobrunn, med allt ifrån brunnsdrickning, skådespel, guidade turer till vattenteater för barn. På kvällen blir det gratiskonsert inne i Helsingborg med Helsingborgs Symfoniorkester och artister som Martin Stenmarck och The Sounds. Vi ska även ha en spektakulär vattenshow, säger Lotte Karlefors, projektledare för Ramlösas 300-årsjubileum, Helsingborgs Stad.

Ramlösa genom tiderna
Det var under 1600–1700-talen som hälsobrunnarna i Sverige växte fram med tron på vattnets helande kraft. Ramlösa Hälsobrunn invigdes av den tyske läkaren Johan Jakob Döbelius den 17 juni 1707 till Karl XII:s ära, som den dagen fyllde 25 år. Döbelius ansåg att det näringsrika vattnet vid Ramlösa Hälsobrunn kunde bota en rad olika sjukdomar, allt från skörbjugg och svindel till melankoli och hjärtklappning.

Under 1800-talet gjordes Ramlösa Hälsobrunn om till en kurort, där både fattiga och rika fick möjlighet att dricka brunn. I början av 1900-talet ville man öka distributionen och kunskapen om vattnets hälsosamma egenskaper och man beslöt sig för att bygga en vattenfabrik. 1912 stod fabriken färdig och sedan dess har vattnet buteljerats på flaska. Det var också då som Ramlösa började kolsyra vattnet. Produktionen tog snabbt fart och under 1920-talet började man exportera vattnet utomlands.

– I 300 år har människor njutit av det hälsobringade vattnet från Ramlösa Hälsobrunn och målsättningen är att även kommande generationer ska kunna njuta av vattnet. Vi ser Ramlösas 300-årsjubileum som startskottet för nästkommande 300 år, där satsningen ligger på fortsatt innovation, utveckling och nyheter, säger Ann-Louise Kämpe, informationschef på Carlsberg Sverige.

Än idag tappas det alkaliska vattnet från ett djupt borrhål i parken och går via rostfri ledning till fabriken på Ättekulla där kolsyra tillsätts. Det tar 70 år för en regndroppe att nå källan 90 meter under markytan, vilket innebär att det vatten som finns i butiken är årgångsvatten från 1930-talet. Årligen säljs över 52 miljoner liter Ramlösa till cirka 17 länder runt om i världen.

Relaterade inlägg:

  1. Dröm dig bort till tropiska platser med nya Ramlösa Mango (29.9)
  2. Smirnoff firar sin resa genom tiden (18.7)
  3. Faktablad Ramlösas historia (11.2)
  4. Historia Glenmorangie (2.9)
  5. Festis släcker törsten med nya spännande smakkombinationer (2.8)