Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Nytt kvalitetsvin från Kalifornien väntas bli svensk favorit

VIN /

Talus Shiraz – fyndvin tack vare dollarras

I november lanseras Talus Shiraz, ett nytt smakrikt rödvin från Kalifornien på Systembolaget. Vinet förväntas bli svenskarnas nya favorit eftersom det har en karaktär som brukar gå hem i Sverige. Ett kraftigt kvalitetsvin som passar perfekt till grillad mat och höstens mustiga grytor.
I och med att dollarn är låg kommer vissa viner från USA att få en lägre prisnivå. Vinet Talus Shiraz är ett av dem och kommer att kosta 69 kronor istället för 89 kronor.

Viner från Kalifornien har varit populära i Sverige men i och med en hög dollarkurs de senaste åren har framför allt viner i de billigare prissegmenten haft det tufft att klara sig i konkurrensen från andra länder. En dollarkurs under 8 kronor ändrar förutsättningarna rejält. Talus Shiraz representerar det bästa av Kalifornien – klimatet som ger ett varmt alkoholstarkt vin, senaste tekniken i vingården och en vinmakare som har druvan i fokus. Låt Kalifornien inspirera med Talus Shiraz och förgyll höstens hemmamiddagar med ett prisvärt vin av hög kvalitet.

–    Talus Shiraz är ett mycket prisvärt vin och varumärket är väl etablerat i USA. Priset på Talus Shiraz skulle normalt ligga runt 89 kronor, men i och med att dollarn är låg så får vi i Sverige ett betydligt bättre pris på 69 kronor. Ett alldeles utmärkt vardagsvin av hög kvalitet, säger Lotta Lidén, produktchef Talus Shiraz.

Värt att nämna är att druvorna till Talus Shiraz kommer endast från distriktet Lodi i centrala Kalifornien.

Vin från Kalifornien
Kalifornien är inte bara känt som ett populärt resmål. Viner från Kalifornien har blivit alltmer uppskattade och trenden att dricka dessa kraftiga viner, ofta med hög alkoholhalt, växer. Klimatet i Kalifornien är perfekt för vinodling och här produceras cirka 90 procent av USA:s vin. Vanliga druvor är Chardonnay, Cabernet Sauvignon och så klart Kaliforniens egen druva ”Zinfandel”.

Shiraz
Shirazdruvan ger mörka, fylliga och ofta alkoholstarka viner med lagrings potential. En pepprig, intensiv bärig fruktsmak ibland med en ”köttig” fyllighet är vanliga kännetecken. Vanliga smaker är hallon, björnbär, svarta vinbär, svartpeppar, läder, vilt och tjära. Shirazdruvan är samma druva som i Europa som kallas Syrah och har sitt främsta säte i Rhônedalen i Frankrike.

Relaterade inlägg:

  1. Baron des Tours – nytt exklusivt Bag-in-Box från Bordeaux (27.2)
  2. Faustino – kvalitetsvin för vinterns mysiga hemmakvällar (22.9)
  3. Svensk chilisalsa med unik smak (19.9)
  4. Skottarnas favorit i 30 år (17.3)
  5. McVitie’s Digestive är en stor favorit i Sverige (16.7)