Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Talus

VIN /

Fakta om Talus:
Talus vinerna passar Dig som gillar fruktdrivna, strukturerade och lättillgängliga viner. Talus viner representerar det bästa av Kalifornien: klimat, teknik i vingården, men viktigast av allt passionerad kärlek till druvan!

Todd Ziemann, vinmakaren bakom Talus, spenderar upp till sju månader varje år i vinfälten för att på bästa sätt kunna förstå förutsättningarna och skapandet av vinet när druvorna väl kommit till vineriet. Han kallar det för ”att lyssna på druvorna”. Han är medveten om att det kan verka lite udda och förklarar ”det är bara druvan som kan tala om för mig hur man gör vinet”.
Genom hela vintillverkningen är det druvan och dess karaktär som är i fokus och Todd är försiktig med användningen av ek. Med försiktighet lagas några av vinerna på fransk eller amerikansk ek för att ge vinet ytterligare komplexitet och smak.

För Todd är varje flaska ett sätt att bevisa sitt hantverk – att det går att göra prisvärda viner till en rimlig slant i Kalifornien.

”Turner Road” som vinanläggningen utanför Lodi heter gör allt för att gynna miljön. Förutom att man återvinner allt som bara går (kartong, plast, papper, glas…) så har man skapat ett ”wet land” – en våtmark för att ta vara på allt spillvatten från vintillverkningen. Det går åt cirka 7 flaskor vatten för att producera en flaska vin och spillvattnet innehåller organiska ämnen och måste tas om hand. På Turner Road löste man detta problem genom att bygga en våtmarksanläggning.  Våtmark är ett komplext ekologiskt system och för projektet tog man hjälp av professorer från University of California. Idag möts man av häckande vilda fåglar när man besöker Turner Road. I den konstgjorda sjön lever ett tiotal fiskarter och i parken runt om odlar de anställda grönsaker. För att bli av med alla myggor som frodas i våtmarken har man planterat in fiskar som äter mygglarver och fladdermöss som är experter på att fånga myggor – smart!  Idag är Turner Road helt självförsörjande på vatten och ett lysande exempel på hur man kan arbeta i harmoni med naturen.

Syntetiska korkar
För att var helt säker på att alltid erbjuda bästa möjliga kvalitet till konsumenten använder man på Turner Road syntetiska korkar. Med en syntetisk kork kan vinet inte bli defekt på grund av korken så kallad korkskada. Naturlig kork som är ett billigare alternativ skadar upp till 5% av allt vin som försluts på detta klassiska sätt. Man upptäcker ett kork defekt vin genom att doften känns unken som en i instängd källare smaken tar inte alltid lika stor skada.

Talus Shiraz 2001:
Talus Shiraz är ett härligt vin med generös frukt. Vinets kryddighet tillsammans med de milda ekfats tonerna ger vinet struktur och balans. En druvkaraktäristisk Shiraz som passar utmärkt till grillade kötträtter men även till en mustig gryta eller höstens viltanrättningar.

Relaterade inlägg:

  1. Nytt kvalitetsvin från Kalifornien väntas bli svensk favorit (9.8)
  2. Königsmosel (4.5)
  3. Baron des Tours – nytt exklusivt Bag-in-Box från Bordeaux (3.8)
  4. Königsmosel – traditionellt vardagsvin till modern asiatisk mat (3.5)
  5. Fortant Syrah Rosé – snygg, god och populär (3.4)