Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Skottarnas favorit i 30 år

SPRIT /

Drinkar på temat famous representerar städer över hela landet

Sverige är ett moget whiskyland, men whiskyn är ofta en dold drinkingrediens. Bartendrar över hela
landet har tagit fram whiskydrinkar för att fira att The Famous Grouse i år har varit skottarnas
favoritwhisky i 30 år. Varje drink representerar deras stad, och något som gör staden ”famous”. Vad
sägs om The Famous U.W. från Östersund, The Famous Kuten från Gotland eller The Famous Fire
från Sundsvall.

Famous Grouse är en blended whisky från Skottland, som av många anses vara whiskyns hemland. I 30 år har
det varit favoritwhiskyn i Skottland och i Sverige är den marknadsledande sedan 2001 på Systembolaget.
– Vi är stolta över The Famous Grouse och vi brukar säga att den är ”famous for a reason”, annars skulle den inte vara så populär i Skottland och Sverige. Vi vill nu uppmärksamma 30-årsjubileumet genom att skapa goda och spännande whiskydrinkar som alla representerar något som är famous, säger Malin Lindh, produktchef på The Famous Grouse i Sverige.

Sju Famous drinkar

Över hela landet finns städer som är kända för olika saker, vissa kännetecken är välkända och vissa är endast lokalt kända. Här följer två drinkar där bartendern har lyft fram det han tycker gör sin stad känd. I bifogat faktablad finner du de totalt sju drinkarna som The Famous Grouse låtit olika bartendrar skapa på temat ”famous for a reason” för att uppmärksamma att de varit skottarnas favoritwhisky i 30 år.

The Famous U.W.

Bartendern Michael Ternqvist i Östersund har skapat en drink där det mytomspunna Storsjöodjuret står i fokus, symboliserat av ett björnbär i botten av drinken. Det gula symboliserar den varma färg som träden runt storsjön får på hösten. Och namnet? U.W. står för Under Water.

Gör så här: Muddla 3 skivor citronzest (skal) och skaka sedan med 4 cl The Famous Grouse Finest, 2 cl Cointreau och 3 cl mangopuré*. Lägg ett björnbär på botten av ett stort whiskyglas, fyll med krossad is och sila upp drinken i glaset. Pressa oljan ut 1 skiva citronzest över glaset och dra skalet längst glaskanten. * Tips är att handla mangopuré från barnmatshyllan.

The Famous Kuten
Enligt Thomas von Kuten, bartender och ägare till Kutens Bensin, gestaltar drinken rock’n’roll-haket Kutens Bensin. Det är ett kultställe för Fåröborna som kommit att bli ett måste för många som besöker Gotland. En opolerad skatt där Sound Records 78 går på repeat och många av rockhistoriens myter lever kvar.

Gör så här: Låt 2-4 kanelstänger dra i din The Famous Grouse Finest, häll 4 cl i ett tumblerglas och addera några stänk absint. Garnera med en av kanelstängerna och två isbitar. Thomas von Kuten använder is som vardera innehåller ett gruskorn från State Highway 46, platsen där James Dean förolyckades.

Relaterade inlägg:

  1. McVitie’s Digestive är en stor favorit i Sverige (17.3)
  2. Nytt kvalitetsvin från Kalifornien väntas bli svensk favorit (16.5)
  3. Naturlig och smakrik favorit växer sig större (16.4)
  4. The Famous Grouse Finest (11.7)
  5. Ny årgång av maltfavorit (11.2)