Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Maker’s Mark tillbaka i Sverige

SPRIT /

Efter en lång tids frånvaro finns nu Maker’s Mark återigen i Sverige. Efterfrågan på whiskeyn är idag större, både nationellt och internationellt, än ut utbudet då den till skillnad från många av sina konkurrenter inte massproduceras. Därför är vi extra stolta över att åter kunna erbjuda Maker’s Mark på den svenska marknaden. Från och med den 2 maj kan du köpa Maker’s Mark på Systembolaget (beställningssortiment), artikelnummer 71745, samt hos samtliga restauranggrossister. Pris 329 kronor 70 cl.

Historien bakom Maker’s Mark

Maker’s Marks historia tar fart redan 1840 då familjen Samuels byggde det första destilleriet för kommersiellt bruk i USA. Destilleriet producerade whiskey med stor framgång fram till förbudstiden i USA på 1920-talet. Efter förbudstiden återupptog Bill Samuels Jr produktionen men bestämde sig för att elda upp det 170 år gamla familjereceptet och istället satsa på att producera en modern, mjuk, men karaktärsfull bourbon gjord på majs, korn och vintervete. Vidare bestämde man sig för att förnya form och design, och det var Bill Samuels fru, Marge Samuels, som designade flaskan som används än idag. Marge var väldigt förtjust i cognac och hon använde just cognacflaskor som inspiration för den nya designen. Att man doppade toppen av flaskan i vax, berodde på att man ville försäkra kunderna om att inget annat än originalet tappats i flaskan. Det mesta i produktionsledet görs fortfarande manuellt enligt gamla traditioner och då varje flaska doppas för hand så har varje flaska Maker’s Mark sitt unika utseende. Idag är den röda vaxtoppen ett tydligt signum för produkten. Att namnet blev Maker’s Mark beror på att Marge Samuels ansåg att tillverkaren (Maker) alltid skulle sätta sitt kvalitetsmärke (Mark) på sina bästa exemplar. Därav just Maker’s Mark.

Maker’s Mark är ett av de minsta destillerierna i USA och det enda destilleriet som har klassats som ”historic landmark” (kulturminnesmärke). På grund av sin småskalighet och höga kvalitet, har Maker’s Mark blivit ett av de absolut mest respekterade bourbonmärkena runt om i världen.

Bourbon
Definitionen på en bourbon är att den skall vara gjord på minst 51 % majs och vara lagrad i nya, kolade ekfat i minst två år. Maker’s Mark använder minst 70 % majs och lagras i minst 4½ år för att få den bästa smaken. Maker’s Mark skiljer sig även från annan bourbon då whiskeyn destilleras två gånger istället för en gång som är vanligast. Dessutom är vetet som används vintervete vilket ger destillatet en mjukare karaktär än till exempel råg som de flesta producenter använder.

Fakta
–    Ursprung: USA
–    Färg: Rödaktig bärnsten
–    Doft: Tydlig doft av ekfat, torkad frukt och vanilj samt en dragning åt toffee och cigarr
–    Smak: Fyllig och rik med lång kvardröjande smak av kryddig vanilj, brända mandlar och kola
–    Serveras: Med is eller naturell
–    Pris: 329 SEK (70 cl)
–    Alkoholhalt: 45 % (vol)
–    Övrigt: Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Relaterade inlägg:

  1. Mark Majzner – Australian Wine Club (22.9)
  2. Efterfrågad single malt lanseras i Sverige (13.4)
  3. Johnnie Walker 1805 – dyraste spriten som klubbats i Sverige (13.3)
  4. Sidekick – Efter succén i England kommer den till Sverige (12.5)
  5. Premiär i Sverige för internationella pastadagen 25 oktober (12.4)