Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Johnnie Walker 1805 – dyraste spriten som klubbats i Sverige

SPRIT /

Johnnie Walker 1805 är den dyraste spriten som har sålts på auktion i Sverige. På vårens stora dryckesauktion hos Stockholms Auktionsverk klubbades idag den unika jubileumsutgåvan Johnnie Walker 1805 för hela 23 000 kronor. Köparen är anonym. Endast 200 flaskor har tagits fram och varje flaska är numrerad och daterad. Ingen flaska finns för vanlig försäljning, utan säljs bara på auktion.

Idag gick vårens stora dryckesauktion av stapeln. Totalt gick 604 utrop under klubban, varav en var den exklusiva jubileumsutgåvan Johnnie Walker 1805. Med ett slutpris på 23 000 kronor är det den dyraste spriten som någonsin har klubbats i Sverige. Trots detta kan det internationellt sett betraktas som ett fyndpris. Tidigare har två auktioner ägt rum och båda har visat att Johnnie Walker 1805 är hett eftertraktad av whisky connoisseurer världen över. I Shanghai gick en flaska för 14 500 pund och Danmark gick den för 100 000 danska kronor. I Danmark köptes flaskan av en restaurangägare för att ha till sin 75-årsdag.

–    Det är bara att gratulera köparen, han eller hon har gjort en riktigt bra investering. Särskilt med tanke på att Johnnie Walker1805 är en av whiskyvärldens mest unika utgåvor som någonsin har tagits fram, säger Magnus Bååthe, Brand Manager Diageo Sweden.

Alla 200 flaskor kommer inte att auktioneras ut, istället kommer de att ges som gåva till betydelsefulla och inflytelserika personer som gjort viktiga insatser för samhället, som exempelvis Nelson Mandela.?

Om Johnnie Walker 1805

I fjol var det 200 år sedan bolagets grundare John Walker föddes. För att fira detta har Johnnie Walkers Master Blender, Jim Beveridge, tagit fram den unika jubileumsutgåvan Johnnie Walker 1805. För att skapa Johnnie Walker 1805 har Jim Beveridge använt sig av de mest sällsynta whiskysorterna från de lager som Johnnie Walker förfogar över. Alla är minst 45 år gamla och övervägande kommer från destillerier som inte längre finns.

Johnnie Walker 1805 förvaras i en handgjord trälåda utformad som ett viktorianskt reseskrivbord. Tillsammans med flaskan medföljer en vacker reservoarpenna samt en replika av en handskriven receptbok av John Walkers barnbarn, Alexander Walker. Denna receptbok har ett historiskt värde och är unik för samlarna. En gyllene bröstbild av John Walker utsmyckar flaskan och en handskriven etikett säger ”The inventory of the stocks and effects of John Walker, november 1819”. Denna signatur kommer från det äldsta signerade dokument som finns bevarat från John Walker.

Relaterade inlägg:

  1. En av världens dyraste whiskys på Stockholms Auktionsverk (43.8)
  2. Världens dyraste hamburgare (17.1)
  3. Sidekick – Efter succén i England kommer den till Sverige (13.9)
  4. Maker’s Mark tillbaka i Sverige (13.4)
  5. Domaine de la Perrière lanseras i Sverige under hösten (13.2)