Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

En av världens dyraste whiskys på Stockholms Auktionsverk

SPRIT /

Johnnie Walker 1805 snart under klubban

I fjol var det 200 år sedan bolagets grundare John Walker föddes. För att fira detta har Johnnie Walkers Master Blender, Jim Beveridge, tagit fram en unik jubileumsutgåva av Johnnie Walkers flaggskepp Blue Label – Johnnie Walker 1805. Endast 200 flaskor har tagits fram och värdet per flaska ligger runt 10 000 pund, motsvarade 135 000 kronor. Den 30 maj kommer en flaska av Johnnie Walker 1805, att auktioneras ut på Stockholms Auktionsverk.

För att skapa Johnnie Walker 1805 har Jim Beveridge använt sig av de mest sällsynta whiskysorterna från de lager som Johnnie Walker förfogar över. Alla är minst 45 år gamla och övervägande kommer från destillerier som inte längre finns. Varje flaska är numrerad och daterad. Ingen flaska finns för vanlig försäljning, enda möjligheten att komma över en flaska Johnnie Walker 1805 är att köpa den på auktion. Att den är eftertraktad bland världens whiskyconnoisseurer är det ingen tvekan om, särskilt om man ser till vad den har gått för i andra länder. Exempelvis så klubbades en flaska Johnnie Walker 1805 för 14 000 pund vid en auktion Shanghai och nu senast i Danmark för 100 000 danska kronor.

– Jag är både glad och stolt att vi kan hedra 200-årsjubileet med denna unika utgåva. Jag är övertygad om att vi med Johnnie Walker 1805 har överträffat oss själva. Dessutom har vi återigen hedrat hans barnbarn Alexander Walkers mission sedan 1887; ”att skapa en whisky av sådan kvalitet att ingen annan på marknaden kan överträffa den”, säger Tom Smith, Brand Ambassador för Johnnie Walker Blue Label.

Levereras i exklusiv förpackning med samlarvärde
Johnnie Walker 1805 förvaras i en handgjord trälåda utformad som ett viktorianskt reseskrivbord. Tillsammans med flaskan medföljer en vacker reservoarpenna samt en replika av en handskriven receptbok av John Walkers barnbarn, Alexander Walker. Denna receptbok har ett historiskt värde och är unik för samlarna. En gyllene bröstbild av John Walker utsmyckar flaskan och en handskriven etikett säger ”The inventory of the stocks and effects of John Walker, november 1819”. Denna signatur kommer från det äldsta signerade dokument som finns bevarat från John Walker.

Med anledning av 200-årsjubileet har man även tagit fram en specialutgåva i 4 000 exemplar, Johnnie Walker Anniversary, vilken kommer i en karaff av Baccaratkristall. Priset beräknas ligga runt 30 000 kronor.

Relaterade inlägg:

  1. Johnnie Walker 1805 – dyraste spriten som klubbats i Sverige (46.8)
  2. Världens dyraste hamburgare (33.3)
  3. Return of the Vikings ¬– världens första whiskyresa i sitt slag (16.3)
  4. Världens mest prestigefyllda blindprovning är avgjord (15.5)
  5. Karlsson’s GOLD utsedd till en av världens bästa spritsorter 2008 (15.5)