Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Frågor och svar – Australian Wine Club

VIN /

Vad är Australian Wine Club?
Australian Wine Club är en vinklubb där du som är medlem kan köpa vin från hela världen. Det är Sveriges i särklass största vinklubb med 18 000 medlemmar.

Vinet kan du välja att få levererat hem till din dörr (Stockholm och Göteborg), hämta dem på Australian Wine Clubs utlämningsställen eller på ditt lokala Systembolag.

Vad erbjuder Australian Wine Club?

–    Valet att välja var du handlar dina viner och vilka viner du handlar.
–    Vinupplevelser – Till vinerna kopplar Australian Wine Club alltid information om vinerna och vingårdarna samt tipsar om matrecept som passar till de olika vinerna.

Varför heter vinklubben Australian Wine Club?
Grundaren kommer från Australien och från början fanns i sortimentet endast australiensiskt vin. Trots att utbudet nu omfattar viner från hela världen har man behållit namnet. Företaget förespråkar nämligen fortfarande den avslappnade inställningen man har till vin i Australien; inget vinsnobberi, inga pretentiösa och gammeldags regler kring vilket vin som skall drickas till vilken mat. Det handlar om att dricka måttligt och njuta av kombinationen av god mat, gott vin och goda vänner.

Är det lagligt?

Ja, Australian Wine Club betalar all skatt, inklusive alkoholskatt och moms, i Sverige och säljer endast till dem som är över 20 år.

Vad är skatten?

I Sverige betalar man 25 % moms och alkoholskatten är 16,185 kronor/flaska (8–15 % alkohol). Det innebär att man betalar lika mycket alkoholskatt oberoende av priset, en dyr produkt har alltså låg alkoholskatt medan en billig produkt har hög alkoholskatt.

Har inte Systembolaget monopol i Sverige?

Nej, Systembolaget har monopol på att ha butiker i Sverige där alkohol säljs, men försäljning via Internet och privatimport är helt lagligt om försäljningen görs utanför Sverige men inom EU.

Varför måste jag vara medlem i Australian Wine Club för att beställa?
Precis som när du köper andra produkter on-line, måste du registrera dina uppgifter. Det är för att Australian Wine Club på bästa sätt skall kunna leverera produkterna och kontakta dig om så skulle behövas.

Vad kostar det att vara medlem i Australian Wine Club?

Medlemskapet är helt gratis och utan förpliktelser.

Vad har Australian Wine Club för webbadress?
www.australianwineclub.se

Vad är en vinklubb och hur fungerar det?

Vinklubbar är ett populärt och bekvämt sätt att handla kvalitetsvin till bra priser. Medlemmarna får även tillgång till omfattande information om vin, både från vinklubbens egna experter och från andra medlemmar som delar med sig av sin kunskap, erfarenheter och åsikter.

Är vinklubbar något nytt?

I bland annat Australien, USA och Storbritannien är konceptet med vinklubbar väletablerat och har funnits i många år. Även i Sverige har det funnits vinklubbar tidigare, men innan lagändringen var det inte möjligt att köpa vin på klubbarna och få det levererat hem.

Exempel på några vinklubbar:

–    Wine Library i USA, www.winelibrary.com
–    Virgin Wines i UK, www.virginwines.co.uk
–    Sunday Times Wine Club i UK, www.sundaytimeswineclub.co.uk
–    Cellarmasters i Australien, www.cellarmasters.com.au
–    Cateau Online i Frankrike, www.chateauonline.fr

Är vinet billigare om man köper det genom en vinklubb?
Man använder sig av en vinklubb för att få tillgång till bra, prisvärda viner som kan vara svåra att hitta på egen hand och som inte finns på Systembolaget. Inte för att få tag på det billigaste vinet. Priserna kan ändå hållas nere då vinet säljs i lådor om sex eller tolv flaskor vilket innebär att klubben kan göra ganska stora beställningar. Vinklubbarna har inte heller stora fasta kostnader för personal och butikslokaler etc.

Vad får man som medlem i Australian Wine Club?
–    Du kan handla vin direkt på hemsidan 24 timmar om dygnet och få vinet levererat hem.
–    Tillgång till en kundtjänst som är öppen varje dag mellan 12.00-20.00.
–    ”Nöjd kund-garanti” om ett vin skulle vara korkdefekt eller om du inte tyckte att det var gott.
–    Ett digitalt nyhetsbrev med tips och information om nya viner.
–    Personliga vintips utifrån din profil och de viner du har handlat tidigare.
–    Inbjudan till event som arrangeras med fokus på vin och mat.
–    Du har möjlighet att kommentera och betygsätta vinerna on-line.
–    Förhandsinformation om förmånliga erbjudanden.
–    Omfattande information om vinregioner och vinmakare.
–    Egen sida där du kan se din beställningshistorik, lägga in egna kommentarer kring vinerna för kommande köp etc.

Hur fungerar det att beställa vin hos Australian Wine Club?
1.    Du kollar utbud och väljer vin på hemsidan.
2.    Du beställer vinet direkt på hemsidan eller per telefon.
3.    Vinet paketeras i Tyskland där Australian Wine Club har sitt lager.
4.    Vinet körs upp till Sverige.
5.    Vinet levereras till din adress eller till ett av utlämningsställena.
6.    Kommentarer, problem, frågor etc för en ”nöjd kund-garanti” sköts av kundtjänst som du når per telefon dagligen 12.00-20.00 eller per e-post.
7.    Njut av ditt vin, kanske tillsammans med något av de recept som levereras med vinet.

Vad kan jag beställa?

Du kan antingen prenumerera på vinlådor, så kallade Celler in a Box™ – en box med utvalda viner som finns i flera olika utföranden och som levereras löpande under året.

Du kan också göra enskilda beställningar. Då kan du välja mellan olika Cellar in a Box™, enskilda viner i lådor om sex eller tolv flaskor samt andra drycker så som öl, saké och champagne.

Är Australian Wine Club ett nytt företag?
Australian Wine Club har funnit sedan 2004, men tidigare var de som köpte vin genom företaget tvungna att hämta och betala vinet på ett Systembolag som lade på skatter och ett påslag.

Varför har hemleverans av vin aldrig förekommit tidigare i Sverige och är det lagligt?
Privatimport av alkohol var tidigare förbjudet. Men i juni 2007 underkände EU-domstolen det svenska förbudet under förutsättning att köparen betalar alkoholskatt i Sverige, det så kallade Rosengrenfallet. Hos Australian Wine Club är alla priser inklusive skatt och Australian Wine Club ansvarar för att betala alla skatter, inklusive alkoholskatt och moms.

Vilken åldersgräns gäller och hur sker kontroll?
Du måste vara 20 år för att få beställa och uppger då ditt personnummer. Den som tar emot vinet vid leverans/hämtar ut vinet måste uppvisa giltig legitimation.

Vad gör jag om jag inte tycker om vinet?
Australian Wine Club har en ”nöjd kund-garanti” som innebär att om vinet är korkdefekt så skickar dem direkt en ny flaska. Och om du inte skulle tycka om vinet så ersätter Australian Wine Club den med ett annat vin som bättre stämmer överens med dina vinpreferenser.

Hur ändrar jag mina registrerade uppgifter, såsom adress, leverans, prenumeration?

Det finns tre alternativ:
1.    Ändra det själv på ”mitt konto” sida på www.australianwineclub.se.
2.    Ring Australian Wine Clubs kundtjänst på telefon: 0200-33 88 88
3.    Skicka e-post till prenumeration@australianwineclub.se.
Observera att det tar två månader att administrera ändringar om det gäller leverans av vin.

Vad finns på ”mitt konto”?

–    Du kan ändra dina personuppgifter
–    Lägga in olika adresser för olika leveranser, t ex till sommarstugan.
–    Du kan flytta fram en leverans om du är bortrest en längre tid.
–    Du kan skriva in egna kommenterar om de viner du har provat och bygga upp din egen kunskapsbank.
–    Du får personliga rekommendationer och tips på nya viner som passar dina preferenser.

Om prenumeration

Hur gör jag för att börja prenumerera?
Anmäl dig på hemsidan eller ring direkt till kundtjänsten på telefon 0200-33 88 88. De har öppet dagligen kl 12-20 och svarar på alla dina frågor och hjälper dig teckna en prenumeration. E-post skickas till prenumeration@australianwineclub.se

Hur lång är prenumerationsperioden?
Det första avtalet gäller 12 månader och därefter övergår prenumerationen till en rullande prenumeration utan bindningstid med en 3 månaders uppsägningstid.

Vilka valmöjligheter har jag med min prenumeration?
Du kan välja mellan olika prenumerationserbjudanden som skiljer sig åt vad gäller lådornas innehåll (röda, vita, blandade, olika länder etc), prisklass och hur många gånger per år du får lådan. Varje låda, eller Celler in a Box™, innehåller 12 buteljer. Nya typer av Celler in a Box™ kommer att lanseras löpande.

Dessutom väljer du till vilken adress du vill ha din leverans och om du vill ha leveransen under dagen eller kvällen. Hemleverans finns tillgängligt i Stockholm och Göteborg, på övriga orter hämtar du ditt vin på ett centralt utlämningsställe eller hos Systembolaget.

Hur lång är uppsägningstiden?
Under dina första tolv månader kan du avsluta prenumerationen den sista månaden. Efter detta övergår din prenumeration till en rullande prenumeration utan bindningstid och du kan då avsluta din prenumeration när du vill, med en uppsägningsperiod på tre månader.

Hur fungerar det att ge bort en prenumeration i present?
Det fungerar på samma sätt som att teckna en egen prenumeration, förutom att du anger en annan leveransadress. Uppge även att det är en gåva om du vill att lådan levereras utan prisuppgift. Mottagaren måste vara över 20 år och uppvisa ID vid leverans.

Vad innehåller en prenumerationslåda?
12 flaskor vin, oftast två av varje sort. Du får även med recept på säsongsanpassade maträtter som är anpassade efter vinerna. Dessa recept kommer på ett receptkort där du även har omfattande information om vinet och vingården på baksidan samt utrymme för egna kommentarer kring.

Får jag alltid nya viner med varje prenumerationslåda?
Det kan hända vid sällsynta tillfällen att ett vin kommer med i två leveranser under ett år. Den enda anledningen för att detta skulle hända är att ett vin har ett exceptionellt värde för pengarna och passar till mer än en säsong.

Kan jag beställa mer av ett vin från en prenumerationslåda?
Ja, det går bra att göra via vår hemsida, under förutsättning att vinet finns kvar till försäljning.

Kan jag välja bort ett eller några viner i en prenumerationslåda?

Nej, du får en färdigkomponerad låda som vår sommelier satt samman utifrån säsongen.

Om beställningar

Kan jag beställa hur mycket vin som helst?
Ja, om det är för personligt bruk och inte för vidareförsäljning.

Kan ett företag lägga en beställning istället för en privatperson?
Nej, endast privatpersoner får beställa.

Vad kan jag beställa?
Du kan antingen prenumerera på vinlådor som levereras löpande under året eller göra enskilda beställningar. Då kan du beställa färdigkomponerade boxar med utvalda viner, sk Cellar in a Box™, som finns i flera olika varianter, enskilda viner om lådor med sex eller 12 flaskor samt andra drycker så som öl, saké och champagne.

Kan jag få min beställning levererad direkt hem?
Ja, om du bor i Stockholm eller Göteborg. På övriga orter har dem centrala utlämningsplatser.

Hur snabbt får jag min leverans?

Sju arbetsdagar efter beställningen. Om du redan är prenumerant kan du få extrabeställningar levererade samtidigt som din prenumerationslåda om du anger att du önskar samleverans vid beställning.

Om betalning

När betalar jag för vinet?

Du betalar ingenting vid tecknande av prenumerationen utan betalning sker per leveranstillfälle. När din låda lämnar lagret i Tyskland dras summan för den leveransen från det kredit- eller betalkort du uppger vid tecknande av din prenumeration. Detta betyder alltså att betalningen sker fyra eller sex gånger per år, beroende på din beställning.

Är det säkert att betala med kredit- eller betalkort?
Ja, samtliga uppgifter är krypterade och Australian Wine Club använder oss av en tredje part för betalningar som följer den rådande standarden för säker betalning.

Kan jag betala via faktura?
Ja, från och med 1 mars 2008 då prenumerationstjänsten lanseras brett.

Kan jag betala månadsvis?
Nej, betalningen sker per leveranstillfälle. Att dela upp betalningarna ytterligare är inte möjligt.

Är det jag som köper som skall betala alkoholskatten?
Nej, Australian Wine Club betala alla skatter, inklusive alkoholskatt och moms, för alla de varor som de säljer.

Tillkommer skatt på priserna?
Nej, de priser som anges på hemsidan är inklusive skatter. Det enda som tillkommer är en avgift för hemleverans.

Om leverans

Vad kostar leveransen?
Leveranskostnaderna varierar beroende på om du få hemlevererat eller hämtar ut ditt vin hos ett ombud. Kostnaden att hämta ut paketet via ett ombud är detsamma över hela landet.

Är det lagligt att få vin hemlevererat?
Ja. I juni 2007 underkände EU-domstolen det svenska förbudet mot privat import av alkohol, det så kallade Rosengensfallet. Det är därmed klart att privatpersoner i Sverige kan köpa alkohol i andra medlemsländer och få dem levererade, förutsatt att alkoholskatt betalas i Sverige.

Australian Wine Clubs lager är baserad i Tyskland och skyldigheten att betala skatt för vin hemlevererat åt våra medlemmar ligger hos oss. Australian Wine Club betalar alla skatter, inklusive alkoholskatt och moms.

Kan min beställning fastna i tullen?
Nej, vår leverantör Schenker´s global wine business division sköter all pappersexercis i tullen och Australian Wine Cub ser till att alla skatter är betalda. Det är vin som köpts utomlands och ej beskattats i Sverige som inte släpps igenom tullen.

Varför kan ni inte leverera vinet direkt hem över hela landet?
På mindre orter skulle hemleverans bli väldigt kostsamt, därför har Australian Wine Club inte det som standard utanför Stockholm och Göteborg. Australian Wine Club arbetar ständigt för att öka tillgängligheten och öka antalet orter där hemleverans är standard vid beställning.

Vad händer om vinet har skadats under leveransen?
Du får ersättning för vin som på något sätt är dåligt (enstaka butelj eller en hel låda). Du kontaktar då oss på tel: 0200-33 88 88 eller e-post: prenumeration@australianwineclub.se och Australian Wine Club ombesörjer ersättningen, antingen genom att du får pengarna tillbaka eller en ny butelj/låda. Australian Wine Club har även en försäkring på samtliga leveranser.

Hur paketeras vinerna under leveransen?

Vinerna levereras i en specialdesignad låda som är stabil och rymmer 12 flaskor vin. För att minska stöldrisken är den helt vit. Lådan kan källsorteras som brännbart, eller användas hemma för smidig förvaring av viner.

Vilka är era logistikpartners?

Australian Wine Club arbetar med Schenker’s global wine business division. Lagret i Tyskland ägs av Hangartner som är en del av Schenker.

Vad händer om något går fel med min beställning eller leverans?
Prenumerationsservicen och hemleverans har funnits i andra länder i många år. Australian Wine Club har hämtat många lärdomar från dem och byggt upp sin verksamhet på ett sätt som fungerar väl i andra länder. Vidare använder Australian Wine Club ett väl beprövat system och arbetar med duktiga och välkända samarbetspartners som till exempel Schenker’s som sköter deras transporter. Om något mot förmodan inte skulle fungera så ersätts du alltid, och du betalar aldrig för något som du ej får.

Kan jag ändra mina leveranstillfällen?

Ja, du kan ändra om du vill utöka till sex leveranser per år istället för fyra, men inte tvärtom. Du kan tyvärr inte ändra leveransdatum ännu. Australian Wine Club arbetar på att kunna förmedla denna service inom en snar framtid. Australian Wine Club behöver två månaders förvarning för att administrera din ändring

När kommer mina viner att levereras?
Enskilda beställningar levereras inom sju arbetsdagar. Vid prenumeration levereras de på bestämda tidpunkter under året beroende av vilket prenumerationserbjudande du har tecknat. Se www.australianwineclub.se för exakt information om de olika leveranserna.

Vilken tid levereras mina viner?
Du anger vid tecknande av prenumeration om du vill ha leveransen dags- eller kvällstid. Sedan får du e-post eller SMS i god tid före leverans med exakta uppgifter angående klockslag. Du får även chaufförens mobilnummer så att du kan kontakta chauffören om det skulle behövas.

Vad händer om jag inte är hemma vid leveranstillfället?
Om du inte är anträffbar vid leveranstillfället kommer Australian Wine Club att meddela en ny leveranstid. Om du inte är anträffbar då heller, måste du hämta dina varor från närmaste depå eller betala 170 kr för en ny leverans. Vinet finns kvar i depån under 3 månader. För mer information om detta, se våra Allmänna Villkor för Abonnemang.

Kan vem som helst ta emot leveransen?
Ja, under förutsättning att personen har fyllt 20 år och kan uppvisa giltig legitimation.

Kan jag beställa fler varor och få dem samtidigt som min månadsprenumeration?
Ja, om du beställer senast onsdagen veckan innan leveransen.

Blir leveransen dyrare då?
Det tillkommer en mindre avgift som är beroende av vikten på de varor du beställt extra.

Relaterade inlägg:

  1. Produkterna hos Australian Wine Club (50.6)
  2. Mark Majzner – Australian Wine Club (50.1)
  3. Australian Wine Club erbjuder vin och service som vida överstiger Systembolagets (48.5)
  4. Frågor och svar – lagen och marknaden (31)
  5. Frågor och svar – Antipodes Premium Wines (30.7)