Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Försäljning av rosévin i Sverige 2001-2003

VIN /

Försäljning av roséviner
2003 + 5%, 1,9 miljoner liter
2002 + 20%, 1,8 miljoner liter
2001 + 7%, 1,5 miljoner liter

Rosévin
Vad är rosévin? Jo, det är ett rosa vin gjort på blå druvor. Skalen får vara med vid jäsningen endast en kort tid, från några timmar till ett dygn, för att ge lagom mycket färg till vinet. Rosévin bör konsumeras när det är ungt och ska således inte lagras.

Själva tillverkningen kan göras på olika sätt men oftast får skalen ligga kvar med druvmusten i jäskaret till önskvärd roséfärg uppnås. Det går också bra att blanda av vita och röda druvor. Det är skalen som ger färgen till vinet och de måste avlägsnas från musten så fort man har fått fram den färg man vill ha på vinet.

Det är viktigt att hålla rätt temperatur för att framställa smakrika, naturliga och rena viner. Roséviner jäses i omkring tre veckor i en temperatur av 16°C till 17°C. Vid framställningen används moderna behållare som har ett kylsystem. Rosévinet hålls i kontakt med sina skal under en väldigt kort tid, högst 24 timmar för att ge önskvärd färg till vinet. Precis som vita viner, förvaras också rosévinet på vingården i temperaturer som inte överstiger 5°C. På det sättet förvaras vinet under optimala förhållanden tills det tappas på flaska och senare skickas till butiken eller restaurangen.

Les Vins Skalli, producent
Les Vins Skalli som producerar Fortant Syrah Rosé leds av Robert Skalli. I tre generationer har familjen varit aktiv inom vinnäringen men det var i mitten av åttiotalet som firman blev känd på grund av sitt revolutionerande tänkande kring viner baserade endast på en druvsort. I Languedoc tillverkades vin traditionsenligt på druvblandningar av ofta lokala druvsorter. Robert Skalli lyckades med sitt koncept och vinserierna Fortant, Robert Skalli och F är världsberömda. Hemligheten bakom framgången är och har varit ett mycket nära samarbete med de cirka 140 kontrakterade vinodlare. Det har gett Skalli kontroll genom hela produktionsledet och de kan själva garantera vinets kvalitet.

Fortant Syrah Rosé
Fortant Syrah Rosé kommer från södra Frankrike. Rosévinet är producerat till 100 procent av druvan Syrah. Färgen är härligt klarrosa och smaken påminner om hallon och jordgubbar med en lätt arom av viol. Flaskan har en snygg design och en smart skruvkork som gör att vinet håller sig fräschare. Vinet är mycket prisvärt och kostar 55 kronor per flaska.

Relaterade inlägg:

  1. Exklusiva årgångar från The Macallan samlad för försäljning (17)
  2. Fortant Syrah Rosé – snygg, god och populär (13.7)
  3. Intresset för Sydafrikanska viner växer i Sverige (12.6)
  4. Domaine de la Perrière lanseras i Sverige under hösten (12.6)
  5. Exklusiva viner från M. Chapoutier lanseras i Sverige (12.5)