Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Glenmorangie 18 Y.O. på Systembolaget i höst

SPRIT /

Glenmorangie 18 Y.O. beskrivs som en fördjupad och intensifierad version av storsäljaren 10 Y.O. Experterna är lyriska och nu är det dags för svenskarna att få tillgång till den äldre tappningen. Under oktober kommer Glenmorangie 18 Y.O. in i Systembolagets ordinarie sortiment.

Glenmorangie är framförallt känt för sin klassiska Glenmorangie 10 Y.O. som är mycket populär i Sverige och som dessutom är Skottarnas egen single malt-favorit. Den äldre 18 Y.O. beskrivs som mörkt honungsfärgad med stor och nötig doft som har inslag av rund rökighet och toner av apelsin och havssalt. Smaken är len, lagom frisk och med en snäll rökighet. Eftersmaken är nästan lite krämig.

Glenmorangie 18 Y.O. har en väldigt tydlig ”Glenmorangie-karaktär”. Det vill säga att många av särdragen hos vår mest populära whisky, 10 Y.O., har förstärkts under den förlängda lagringen. Experternas kommentarer har överlag varit att detta är en exceptionellt bra whisky, säger Richard Keller, produktchef för Glenmorangie i Sverige.

Speciell karaktär
Det finns främst tre förklaringar till hur den speciella Glenmorangie-karaktären uppstår:

  • Lagringen sker på speciellt framtagna fat som endast används två gånger. Första lagringen ger en rik vaniljton, den andra ger en lättare blommig smak.
  • Tarlogie Springs är Glenmorangies egen källa där allt vatten till framställningen av whisky hämtas. Det tar 100 år för vattnet att filtreras ner genom sandstenen till källan vilket ger ett mycket mineralrikt vatten.
  • Destilleringspannorna hos Glenmorangie är mindre än normalt men har de högsta halsarna i Skottland. Detta gör att bara den lättaste och renaste ångan stiger hela vägen upp till toppen och destilleras till sprit.

Kort om Glenmorangie
Glenmorangie grundades 1893 och deras 10 Y.O. är Skottlands mest sålda single malt whisky. Destilleriet är känt för sitt starka intresse för kvalitet och att man vill ha kontroll över hela tillverkningsprocessen. Bland annat odlas eget korn på fälten runt destilleriet, vatten hämtas i den egna källan Tarlogie Springs och man äger även en skog i USA där trä till de speciella lagringsfaten hämtas. Glenmorangie 10 Y.O. är en av svenskarnas favoriter.

På Systembolaget
Glenmorangie 18 Y.O. (700 ml), artikelnummer 8046501, pris 609 kronor.

Relaterade inlägg:

  1. Coolaste drinken i höst (18.4)
  2. Historia Glenmorangie (18.1)
  3. Highland Park 30 years old lanseras på Systembolaget (17.5)
  4. Glenmorangie Port Wood Finish – mjuk men manlig (17.4)
  5. Myter kring Systembolaget (16.9)