Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Företagsfakta – Schulstad

MAT /

Schulstad AB ingår i den danska bagerikoncernen Schulstad A/S. Koncernen omsätter 2,5 miljarder SEK och har cirka 2000 anställda i Danmark, Sverige, Norge och Polen. I Schulstads sortiment ingår kaffebröd, matbröd och olika bake off-produkter. I Sverige är Schulstad beläget i Stockholm, Luleå och Gävle och Göteborg där också huvudkontoret ligger. Sedan den 1 april 2003 ingår Schulstad i livsmedelskoncernen Cerealia, som ägs av Sveriges bönder.

Sortiment

I Schulstads sortiment ingår vitt bröd, limpor, toast, brödkakor, trendbröd, fastfood (korvbröd och hamburgerbröd), frukostbröd, grovt bröd, fullkornsbröd, kaffebröd och skorpor/ströbröd. I Schulstads produktportfölj ingår förutom Schulstads bassortiment även andra varumärken så som ”Det Goda” m fl.

Schulstad var tidigt ute med ”bake off”, det vill säga med tillverkning och försäljning av bröd som gräddas direkt i butik. Ett område inom dagligvaruhandeln som växer kraftigt då det ger konsumenten möjlighet att köpa nygräddat bröd i sin butik. Cirka 15 procent av Schulstadkoncernens omsättning kommer från ”bake off”.

Historia
År 1872 moderniserades Dampmöllers bageri på Store Kongensgade i Köpenhamn och den vedeldade stenugnen ersattes av gaseldade ugnar av järn. Brödet från de nya järnugnarna uppskattades dock inte av konsumenterna och 1880 förstördes bageriet i en gasexplosion. Kvar blev endast fem ugnar. Det nedbrända bageriet togs över av grosshandlare Viggo Schulstad och mjölhandlaren Vilhelm Irgens.

Tio år senare inledde Herr Schulstad ett samarbete med brödforskaren Christian Ludvigsen och tillsammans arbetade de fram ett flertal brödsorter som har blivit favoriter för danskarna, bland annat det klassiska danska rågbrödet.

Trots denna historia är det 1917 som anses vara Schulstadbageriets födelseår. Under detta år slogs ett antal danska bagerier sig samman och bildade Aktieselskabet Köpenhamns brödfabriker. Sedan dess har Schulstadkoncernen vuxit kraftigt och idag är Schulstad ett av Nordens största bagerier.

Relaterade inlägg:

  1. Företagsfakta – Bisca
  2. Sortiment – Schulstad Balansbröd
  3. Schulstad lanserar sunda brödnyheter för smörgåsälskare
  4. Nygräddat bröd när du vill
  5. Komponera din favoritpizza