Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Fakta om Mont Tauch

VIN /

Mont Tauch
Kooperativet Mont Tauch grundades 1913 och har idag tvåhundra medlemmar. De har minimikrav på druvornas kvalitet och kooperativmedlemmars viner provas två gånger per år. Deras kvalitetssatsning uppmärksammades redan 1998 i Sverige då Allt om Mat utsåg Mont Tauch till årets producent.

De medlemmar som håller kraven får ut 25% högre pris, är kvaliteten exceptionell erhåller de dubbla priser. Chefsvinmakare Michel Marty väljer årligen bort vin från cirka 50 hektar vinfält för att den höga kvaliteten ska bibehållas.

Området Languedoc-Roussillion har länge varit Frankrikes största område för produktion av enkla bordsviner. De gångna tjugo åren har det stegvis skett en förändring, Mont Tauch har exempelvis gjort stora investeringar i vingårdarna som har gjort det möjligt att använda ny teknologi men ändå bibehålla det bästa av den traditionella vintillverkningen. Investeringarna innebär bland annat att man börjat använda moderna vinifieringsmetoder med rostfria ståltankar för temperaturkontrollerad jäsning och franska ekfat till lagring. 1998 investerade kooperativet även i en ny anläggning som tillåter att varje odlares druvor hanteras separat. Resultatet av utvecklingen är att det enkla bordsvinet har ersatts med vin av högre kvalitet.

Fitou
Fitou ligger i södra Frankrike nära spanska gränsen. Landskapet är mycket färgrikt med berg och bergskedjor i olika färger, kusten och havet som adderar andra sorters färger. Även djurlivet är mycket livligt, det finns allt från harar och grävlingar till vildsvin.

Vingårdarna i Fitou utgör drygt 2 600 hektar och delas in i två olika områden: ett vid medelhavskusten och det andra i bergen. Området vid kusten karaktäriseras av lerig kalkstens jord med typiskt medelhavsklimat vilket ger vinerna deras finess och mjukhet. Bergsområdet har ett torrare klimat vilket ger styrka i vinerna.

Relaterade inlägg:

  1. Mont Tauch – Årets Vinmakare (50.6)
  2. Prisvärt och prisbelönat vin för alla tillfällen i sommar (13.3)
  3. Fakta om Dr. Oetker Sverige (13)
  4. Fakta Lavazza (13)
  5. Réserve de la Condamine (12.6)