Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Druvan erbjuder kallpressad rapsolja

MAT /

Druvan har breddat sitt sortiment med en rad nya produkter och presenterar bland annat ”Druvans Kallpressade rapsolja”, Sveriges svar på olivolja extra virgin. Den kallpressade rapsoljan från förädlad raps, odlad och pressad på Österlen är en mycket hälsosam olja, särskilt för hjärtat och passar perfekt till all slags matlagning.

Rapsoljan har en betydligt kortare tradition i Sverige och är inte lika känd som olivoljan. Vad många inte känner till är att den kallpressade rapsoljan är lika användbar till matlagning. Till innehållet är rapsoljan lik olivoljan eftersom båda är rika på enkelomättat fett. Eftersom rapsen inte upphettas då den pressas behåller den kallpressade rapsoljan rapsens alla naturliga egenskaper och vitaminer.

Kallpressad rapsolja – en hälsokur

Rapsolja är inte bara ett delikat tillbehör i matlagningen den är också rena hälsokuren. Balansen mellan de olika fetterna – rapsolja innehåller hälften så mycket mättat fett som olivolja – gör att rapsolja är bland det bästa matfettet man kan använda i matlagningen. Kallpressad rapsolja innehåller dessutom naturligt E-vitamin i form av alfa, beta- & gammatokoferoler. Oljan är också rik på antioxidanter, Omega 3 däribland alfalinolensyra, som anses minska förhöjda blodfetter.

Utmärkt för matlagning
Den kallpressade rapsoljan är en dryg olja som har en intensiv, fruktig nötsmak med mandelkaraktär. Den fina balansen mellan olika fettsyror gör att oljan är tålig mot höga temperaturer och därför lämpar sig mycket bra till både kokning och stekning.

– Att välja matolja är som att välja vin, det är viktigt att oljan stämmer överens med den mat du ska använda den till. Den kallpressade oljan passar utmärkt till all slags matlagning. Extra bra fungerar den till kalla såser som örtdressingar och hemlagad majonnäs, förklarar Marguerite Treijner på Druvan-gruppen som marknadsför Druvans kallpressade rapsolja.

Precis som andra matoljor bör rapsoljan förvaras svalt och inte utsättas för solljus. Den kallpressade rapsoljan finns att köpa i den karaktäristiska Druvankaraffen för cirka 25 kronor.

Relaterade inlägg:

  1. Frågor och svar om rapsolja
  2. Druvan inspirerar med nytt tapaskoncept
  3. Australian Wine Club erbjuder vin och service som vida överstiger Systembolagets
  4. Dressing, marinad och aioli
  5. Fantastiskt användbar och samtidigt hälsosam