Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Frågor och svar om rapsolja

MAT /

Vad är rapsolja?
I Sverige har rapsolja betydligt kortare tradition som matolja än olivolja. Raps har odlats länge i Sverige och Europa men rapsoljan användes till en början till oljelampor och smörjmedel. Det var först på 70-talet som rapsoljan började användas till matlagning och i dag är den en av våra vanligaste matoljor. Rapsoljan framställs ur rapsfrö, och liksom de flesta andra vegetabiliska oljor finns den att köpa både som kall- och varmpressad.

Vad är kallpressad och varmpressad olja?
Kallpressad:
Druvans rapsolja är kallpressad och framställs genom att rapsfröet mals sönder och oljan pressas ut mekaniskt på ett skonsamt sätt. Pressningen sker vid låg temperatur vilket gör att oljan behåller sina naturliga näringsämnen och vitaminer. Den kallpressade rapsoljan har en kraftigt gul färg med en naturlig nötig doft och smak av mandel.

Varmpressad:
Varmpressad olja – kallas även för extraherad olja – är vanligare i butikerna än kallpressad och har oftast ett betydligt lägre pris. Den varmpressade oljan är också blekare i färgen och har en mer neutral smak. Oljan utvinns ur fröet med hjälp av olika lösningsmedel och ångbehandling under hög temperatur. Därefter raffineras oljan för att rena den från oönskade ämnen och för att få en neutral smak och doft. I processen utvinns i princip all olja från fröet, men samtidigt förstörs en del naturliga ämnen i processen.

Hur skiljer näringsinnehållet i rapsolja från olivolja?
Till innehållet är dagens rapsolja lik olivoljan på så sätt att båda är rika på enkelomättade fetter. Olivoljan innehåller mest enkelomättat fett cirka 75 %. Druvans kallpressade rapsolja är nästan lika rik på enkelomättat fett, 63 %. Balansen mellan de olika fetterna gör att rapsoljan hälsomässigt sett är den bästa oljan att använda i matlagningen. Kallpressad rapsolja innehåller dessutom mycket naturliga vitaminer. Den innehåller också naturligt E-vitamin och alfalinolensyra, vilket anses ha en hälsobringade effekt då det hjälper till att sänka blodkolesterolet. Den kallpressade rapsoljan är också rik på Omega-3 fettsyror, vilka är nödvändiga för flera av kroppens funktioner.

Kan man steka i rapsolja?
Rapsoljan passar utmärkt för matlagning då den klarar upphettning till höga temperaturer utan att den försämras. Rapsoljans tålighet mot höga temperaturer beror på dess fina balans mellan olika fettsyror.

Hur kan man använda kallpressad rapsolja i matlagning?
Den kallpressade rapsoljans balans mellan olika fettsyror gör att den passar till i princip all matlagning, t ex stekning, wok, bakning och fritering. Extra bra passar oljan till såser, majonnäs, dressingar och marinader.

Varför skvätter det när man steker i olja?
Det är inte oljan i sig som skvätter utan det är livsmedlet som steks i oljan som avger vatten. Då vattnet förångas i den varma oljan skvätter det. Alltså, ju mer vatten livsmedlet innehåller desto mer stänker det.

Hur länge är den kallpressade rapsoljan hållbar?
Kallpressad rapsolja bör, precis som alla matoljor förvaras svalt och mörkt så att de skyddas för ljus. En oöppnad förpackning kan då hålla i över ett år. I bruten förpackning håller oljan i cirka
6 månader. I kylskåp blir oljan lätt grumlig, därför att en viss del av fettet stelnar, något som försvinner då man ställer flaskan i rumstemperatur några timmar. Idealtemperaturen är 14–18 grader.

Hur är fördelningen mellan olika fettsyror i den kallpressade rapsoljan?
Fördelningen fettsyrorna är:
ca 65 % enkelomättade fettsyror
ca 30 % fleromättade fettsyror
5–7 % mättade fettsyror

Vilken syrahalt har Druvans kallpressade rapsolja?
Syrahalten (surhetsgrad) påverkar i hög grad kvaliteten på oljan, men säger ingenting om smaken. Halten syra berättar om mängden fria fettsyror – ju mindre syramängd desto renare olja, vilket talar om att det var friska rapsoljor som pressades. Hög syrahalt berättar således motsatsen. De allra bästa oljorna håller så låg syrahalt som 0,2–0,3 %, men även 0,5 % påvisar hög kvalitet. Druvans kallpressade rapsolja har en syrahalt som understiger 1 %.

Blir man tjock av den kallpressade rapsoljan?
Druvans kallpressade rapsolja, liksom alla sorters olja, innehåller 100% fett, alltså mer än i smör och margarin. Men i och med att rapsolja är aromrik behövs inte så stor mängd. Dessutom är rapsolja rik på nyttiga fetter som kroppen behöver. Allra bäst för kroppen är att dra ner på mängden mättat fett i maten och istället äta varierat med inslag av rapsolja och andra oljor.

Kan rapsolja användas på huden?

Rapsoljan har många goda egenskaper och används ofta i krämer då den fungerar uppmjukande på torr och känslig hud. Oljan anses även vara bra mot eksem och inflammerad hud.

Relaterade inlägg:

  1. Druvan erbjuder kallpressad rapsolja
  2. Frågor och svar om milt fullkorn
  3. Frågor och svar om äppelcidervinäger
  4. Frågor och svar – lagen och marknaden
  5. Frågor och svar – Antipodes Premium Wines