Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Choklad

EFTERRÄTT /

Choklad intresset växer sig allt större i Sverige med både chokladfestivaler och chokladmenyer. Det är även ett oerhört populärt njutningsmedel runtom i världen. I hela världen uppgår den årliga konsumtionen till 600 000 ton kakaobönor och utgör en miljardindustri.

Choklad kan associeras till många saker, exempelvis att det är även rena hälsokosten. Det sägs att den mörka chokladen, med höga halter kakaobönor skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och innehåller många vitaminer och mineraler. Samtidigt dämpar den stress och har samma inverkan på humöret som solljus.

Tillverkning av choklad

Tillverkningen av choklad ser i princip likadan ut över hela världen. 12 olika processer ska kakaobönan genomgå innan den hamnar på chokladhyllan. Torkning, rostning,
malning, blandning och inte minst kvalitetskontroll är några av dem.

Kakaobönorna skördas två gången om året. Den största skörden fås i oktober, november och december medan den mindre skörden plockas under april och maj. Kakaofrukterna huggs eller skärs ned för hand. Det är arbetskrävande med skörden. En person kan skörda 1 500 frukter på en dag eller cirka två i minuten.

Kakaoträdet tros härstamma från Venezuela eller Equador, men växer numera i alla tropiska klimat. Kakao är ingen lättarbetad produkt. Den kräver stor omsorg och vissa sorter behöver en specifik miljö för att kunna växa.

Kort historia

Kakaoträdet tros härstamma från Amazondeltat och fördes till Yucatán av mayafolket omkring 600 f Kr. Det var mycket uppskattat av mayafolket och aztekerna. Bönorna användes både till att framställa en dryck och som en form av betalningsmedel.

I början ansågs chokladen vara en dryck endast för män och man trodde att den ökade livskraften. Senare trodde man att den bland annat kunde öka kvinnors lust, sänka feber och lindra vid värmeslag. Chokladen blev mycket populär och det var mycket fint att dricka choklad vid olika sociala sammankomster.

Relaterade inlägg:

  1. Nytt gott kvällssnacks med mörk choklad och bitar av jordgubbar (17.2)
  2. Café Brownie i två smaker – choklad och hasselnöt (16.5)
  3. Jordgubbar- och marängssviss (8.8)
  4. Cheesecake Recept (6.2)
  5. Två nyheter på chokladfronten (6.2)