Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Vindistriktet Bourgogne, Frankrike

VIN /

Vin och primörer under våren
I Bourgogne produceras bland annat vita viner på druvan Chardonnay. En druva som beskrivs som ädel och elegant och som ofta kombineras bra till mat. Bourgogne Chardonnay 2000 med dess medelfylliga torra smak är inget undantag. Speciellt passar vinet bra till vårens läckra och nyskördade primörer som är fyllda av smak. Färska, spröda grönsaker som vit och grön sparris, morötter och sockerärtor börjar dyka upp från Sydeuropa under tidig vår. För att behålla vitaminer och smak ska primörerna inte överkokas. Tvätta grönsakerna först, men eftersom mycket smak sitter i skalet så skala dem inte.


Vindistriktet Bourgogne, Frankrike.

Bourgogne är ett av världens mest välkända vindistrikt. Det sträcker sig från Chablis i norr (cirka 18 mil sydost om Paris) till Beaujolais (strax norr om Lyon) i söder. Bourgogne är berömt för sin historia, kultur, gastronomi och vingårdar. Både röda och vita viner tillverkas här. Efterfrågan på vinerna som beskrivs som klassiska och eleganta är mycket stor.

I Bourgogne är klimatet och temperaturen perfekt för vinodlingar. Klimatet är på gränsen mellan kust och inlandsklimat med lång kall vinter, fuktig vår och en ganska varm sommar.
År 2000 var ett lite varmare och soligare år än vanligt. Tack vara oregelbundna regnfall så blev resultatet av vita bourgogneviner år 2000 exceptionell bra.


Producenten Bouchard Père & Fils

Bouchard Père & Fils är den mest berömda vinproducenten i Bourgogne. Tradition och ny teknologi är mottot för Bouchard Père & Fils som även har som mål att vara ledstjärnan för högklassisk Bourgogne.

Bouchard Père & Fils äger flest andelar högt klassificerad mark i Bourgogne, till exempel La Romanée, och huvudsätet ligger mitt i hjärtat av Bourgogne, vid slottet Beaune.

Historien om Bouchard Père & Fils startade1791 efter franska revolutionen då familjen Bouchard köpte stora arealer vinmark. Gradvis utvidgades vingårdarna och 1810 då Bouchard köpte slottet i Beaune började deras anseende växa.

Efter nio generationer såldes företaget till Joseph Henriot, ägare till ett eget Champagnehus, vars höga standard och kvalitet stämde överens med Bouchards vingårdar. Joseph Henriots kvalitetsarbete har lett till att Bouchards viner nuförtiden tillhör de bästa i Bourgogne.

Henriot har även investerat mycket i Bourgogne. Bland annat har han köpt egendomen Domaine Ropiteau-Mignon och William Févre i Chablis.

Relaterade inlägg:

  1. Bourgogne Chardonnay 2000 perfekt till vårens primörer (46)
  2. Förgyll sommarfirandet med karaktärsfulla viner (10.8)
  3. Château Coucheroy 2000 – vin som lämpar sig bra till smakrika rätter (7.3)
  4. Viner från Bordeaux (6.4)
  5. Fire Mountain är perfekt på middagsbordet (5.8)