Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Sveriges populäraste ostar

MAT /

Hela 95 procent av Sveriges befolkning äter hårdost. Präst®, Herrgård®, Grevé® och Hushållsost är Sveriges populäraste hårdostar, tillsammans står de för cirka 52 procent av all hårdost som säljs.

Ingredienserna i osttillverkning är: mjölk, syrningskultur, löpe och salt. För att få fram olika sorters ostar varieras typ av syrningskultur, uppvärmningstider, temperaturer och omrörning i ystningsprocessen samt tid och temperatur i den slutliga lagringen.

Ostkompaniet Grevé®

Detta är en rundpipig ost, det vill säga den har stora jämna hål, som finns både i en mild och en mellanlagrad variant. Smaken är mild, karaktäristisk och nötliknande med sötaktig arom och fin sälta. Konsistensen är fast till smidig. Grevé® skapades 1964 i Örnsköldsvik av två mejeriingenjörer som ville få fram en helt ny ost. En ost som genom sin säregna smak snabbt blivit en av svenskarnas favoriter. Grevé® används framför allt som smörgåspålägg, men fungerar även väl till ostbrickor med öl eller vin. Finns i fetthalterna 17% och 28%.

Ostkompaniet Herrgård®
Även detta är en rundpipig ost. Smaken är mild, fyllig och aromatisk med balanserad sälta. Eftersmaken är nötliknande. Konsistensen är smidig. Herrgård® introducerades i Sverige av greve Eric Ruuth 1786. Den schweiziske adelsmannen Pierre Nicolas Dubas de Rougemont som skapade osten hade ambitionen att göra en Emmentaler. Resultatet blev en helt annan ost, en Herrgård®. Osten används framför allt som smörgåspålägg, men även som tilltugg till vin. Finns i fetthalterna 17% och 28%.

Ostkompaniet Hushållsost

Detta är en grynpipig ost, vilket innebär att den har små ojämnt formade hål. Smaken är mild, len och något syrlig. Konsistensen är smidig. Föregångarna till denna ost är de gårdsostar som ystades på gårdarna runt om i landet av sommarens överskottsmjölk. 1920 fick gårdsostarna det gemensamma namnet Hushållsost. 2004 utnämndes Hushållsost av EU till ”garanterad traditionell specialitet” vilket varumärkesskyddar osten inom EU. Hushållsost används framför allt som smörgåspålägg och är en favorit bland barnen. Osten kan även serveras till milda vita viner. Finns i fetthalterna 17% och 26%.

Ostkompaniet Präst®

Även detta är en grynpipig ost. Smaken är mild men fyllig och aromatisk med en lätt syrlighet. Konsistensen är smidig. Namnet kommer sig av att bönderna på 1500-talet gav sina finaste ostar till sockenprästen i kyrkoskatt. Idag är Präst® ett av Sveriges starkaste varumärken. Präst® används främst som smörgåspålägg, gärna på knäckebröd, men passar också som smaksättare i matlagning. Finns i fetthalterna 17% och 35%.

Relaterade inlägg:

  1. Sveriges populäraste ostar i ny förpackning
  2. Tänk Whisky – Sveriges populäraste whiskybok
  3. Sveriges bästa mathistoria!
  4. Sveriges mest folkkära öl får ett kaxigt syskon
  5. Pasta med fyra ostar