Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Niklas Smaker – vårens mest närodlade bok om mat

MAT /

Niklas Ekstedt släpper den 28 maj en ny kokbok med naturligt och närodlat som röd tråd. Boken Niklas Smaker är en djupdykning i de fem smaker som Niklas ser som tongivande i svensk matlagning; citron, tomat, dill, pepparrot och skogsbär. Boken är den tredje i raden och ger en mer personlig inblick i Niklas, hans matlagning samt hans syn på mat och livet.

Kocken, restaurangägaren och programledaren Niklas Ekstedt radar upp succé efter succé och nu kommer hans tredje kokbok – Niklas Smaker. Råvaran stå i fokus när Niklas lagar mat. I boken har Niklas valt ut fem favoritråvaror som presenteras och kopplas till recept på allt från snabba röror och kryddning av nubben till långkok och ljuvliga desserter. Boken genomsyras av Niklas passion för närodlat och råvaror av hög kvalitet som hör säsongen till.

¬– Livet är full av underbara matupplevelser, det gäller bara att se sig omkring och upptäcka dem. För mig är grunden till all matlagning råvarorna. Med bra råvaror kan man överträffa sig själv och det är ur råvaran jag hämtar min inspiration. Den filosofin genomsyrar min vardag och även Niklas Smaker, säger Niklas Ekstedt.

Det är från sin sommarvardag i Viken som Niklas har hämtat inspirationen till boken. Utifrån smaker, dofter och miljön i området har Niklas komponerat recept som öppnar upp för större användning av de fem tongivande råvarorna och inspirerar för mer variation i matlagningen. De vackra naturbilderna fotograferade i Viken och kring Skäldarviken i Skåne, områden som för Niklas är paradiset på jorden, Sveriges eget Toscana. Helén Pe har tagit bilderna.

– Niklas Smaker har varit en spännande och lärorik resa. Jag lever min dröm och njuter av varje sekund. Samtidigt ser jag fram emot nya utmaningar och erfarenheter och skulle vilja jobba mer med elever och ungdomar med intresse för mat och matlagning. Om jag skall blicka riktigt långt fram i livet så ser jag mig själv i ett par gummistövlar på min egen vingård, fortsätter Niklas.

Det svenska folket tog Niklas till sitt hjärta år 2005 när han började som TV-kock i programmet Niklas Mat och tog över Tina Nordströms roll som TV-kock i SVT. Då var han redan lokalkändis hemma i Skåne med den framgångsrika restaurangen Niklas i Helsingborg som han öppnade redan vid 21 års ålder, och sommarkrogen Niklas Viken. Innan dess hade han hunnit med praktik hos Charlie Trotter i Chicago, Heston Blumenthal från Fat Duck utanför London samt Ferran Adrià på El Bulli i norra Spanien. Under 2007 öppnade Niklas Restaurang 1900 i Stockholm. Precis som Niklas Smakar genomsyras restaurangen av rena smaker, modern traditionell mat och närodlade råvaror. Under våren och sommaren kommer utvalda recept från boken att finnas på menyn.

Relaterade inlägg:

  1. Niklas Ekstedt om smaker
  2. Bourgogne Chardonnay 2000 perfekt till vårens primörer
  3. Sveriges mest folkkära öl får ett kaxigt syskon
  4. Världens mest prestigefyllda blindprovning är avgjord
  5. Senap för alla smaker