Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

McVitie’s Digestive är en stor favorit i Sverige

EFTERRÄTT /

Vi äter 553 McVitie’s Digestive per minut

McVitie’s Digestive är en riktig brittisk klassiker. Varje minut äter vi 553 McVitie’s Digestive i Sverige. Oftast har vi kexen till ostbrickan (60 %) därefter till fikat (38 %). Sedan 1892, då McVitie’s lanserade det första digestivekexet, har det varit en favorit. Inte kunde väl de läkare som tog fram kexet för att främja matsmältningen föreställa sig att deras kex, nästan 116 år senare, skulle ätas som snacks till frukost eller till ost, te och kaffe i över 130 länder.

McVitie’s Digestive har över hundra år på nacken och den karaktäristiska smaken kommer från det grova vetemjöl som är en av huvudingredienserna. Receptet har varit hemligt sedan Alexander Grant bakade kexet första gången och ingen har nått riktigt ända fram i försök att göra liknande kex.

Då, 1892, var tanken att göra ett gott kex som också främjade matsmältningen genom en hög halt bikarbonat, vilket även namnet skvallrar om (engelska digestion = matsmältning). Nu är McVitie’s Digestive främst en produkt man äter för att den är god, men det är ett bra mellanmålsalternativ då kexet har en hög halt långsamma kolhydrater.

Bäst i test
Tillverkaren av McVitie’s genomför konsumentundersökningar regelbundet och får gång på gång bekräftat att vi i Sverige tycker att McVitie’s Digestive är godast.

– Just McVitie’s smak är något som vi är väldigt stolta över. I december 2007 jämförde vi smak på McVitie’s Digestive med LU Digestive, en av våra nyckelkonkurrenter i Sverige. Resultatet visar att mellan de två föredrog 68 % McVitie’s. säger Karmel Maletta, Principal Brand Manager Sweden, United Biscuits. ¬

McVitie’s ansågs även vara det varumärke som flest hade som favorit när de fick frågan vilket digestivevarumärke de föredrog innan smaktestet genomfördes. 27 % svarade att de föredrog McVitie’s, på andra plats kom GöteborgsKex med 15 %. Det resultat som utmärker sig mest i undersökningen* är deltagarnas betygsättning av smaken på McVitie’s och LU. I blindtesten gav 61 % McVitie’s betyget väldigt bra eller utmärkt, jämfört med LU som fick 49 %.

För mer information om hur McVitie’s konsumeras i olika länder över världen, se bifogat faktablad.

McVitie’s distribueras av Bisca i Sverige. Cirkapris för McVitie’s Digestive Original 400 g är 14 kr.

* Amarillo Research and Consultancy AB och Nordic Market Research AB, december 2007. 150 personer deltog i undersökningen

Relaterade inlägg:

  1. McVitie’s Digestive – världen runt (32.8)
  2. McVitie’s storsatsar i Sverige (26.5)
  3. McVitie’s utökar sortimentet med sju nya smaker för stora och små (24.6)
  4. McVitie’s + Dora och SpongeBob = sant (20.4)
  5. Skottarnas favorit i 30 år (16.6)