Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Gör festmaten nyttigare – utan vetemjöl

FEST /

Vaknas det fest och samtidigt som du inte vill bjuda på något onyttigt? Det är inte helt lätt att bjuda på mat som ska vara enkel att tillaga, god och samtidigt inte onyttig. Men, perfekt festmat är ju onekligen paj, och vad passar då bättre än nyttig paj utan vetemjöl. Men det går också att byta ut i den mesta mat som innehåller vetemjöl. 

Tidigare har vi skrivit om mat till kalas för både barn och vuxna, men nu ska det handla om nyttigare varianter på mat. Genom att göra en sådan enkel sak som att byta ut det vita mjölet så kan all möjlig festmat bli desto nyttigare, men inte ett dugg mindre god.

Hur kan man göra till exempel pajen nyttigare?

Matpajer är fantastiskt gott, och dessutom inte speciellt svårt att göra. Det är perfekt festmat på så vis att det är lätt att tillreda, går lätt att göra i olika varianter och det kan stå framme länge under festkvällen och ändå smaka gott! Många har sina egna favoritrecept på paj, och vanligtvis innehåller dessa recept vetemjöl. Men det går faktiskt att göra nyttigare paj, det handlar bara om att byta ut vissa delar i favoritreceptet. Byt ut vetemjölet mot dinkelmjöl, rågmjöl, quinoa, bovetemjöl eller mandelmjöl för att få till en nyttigare deg. 

Vetemjöl har högt GI

Vetemjöl har ett så kallat högt glykemiskt index, precis som vitt ris och pommes. Det är snabba kolhydrater som lätt sätter sig på kroppen som fett om man får i sig för mycket. För de som äter enligt GI-metoden eller bara vill äta nyttigare i allmänhet är det bra att försöka skippa vetmjölet.

”Vetemjöl har till och med ­högre GI-värde än socker, ­därför är det bra om du kan byta ut ­vetemjölet mot annat”, säger ­GI-experten Ola Lauritzson till Expressen.

Relaterade inlägg:

  1. Kladdkaka recept
  2. Lussekatter
  3. Sockerkaka recept
  4. Julbröd
  5. Cannelloni con Ricotta e Spinaci