Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Fakta Piper-Heidsieck

SPRIT /

Historia
Grundaren av Piper-Heidsieck, Florens-Louis Heidsieck, kom till Reims 1777. Tre år senare blandade han sin första cuvée och år 1785 grundades huset Heidsieck & Co. När Florens-Louis Heidsieck gick bort 1828 tog hans brorson och kompanjon Christian Heidsieck över företaget tillsammans med sin kusin Henri Guillaume Piper.

Henri Guillaume Piper var en otroligt duktig affärsman och entreprenör av sin tid, han reste världen över och marknadsförde champagnen från Heidsieck med stor framgång. Inte mindre än 14 kungliga hov gjorde Heidsieck-huset till sin officiella leverantör och snart var ”Piper´s Heidsieck” den enda champagne en sann dryckesentusiast drack. Och snart blev den champagne, som Henri Guillaume Piper marknadsförde, känd som Piper-Heidsieck.

1989 införlivades familjeföretaget i Rémy-Cointreau-gruppen.

Utmärkelser – vinmakarna och champagnen
Régis Camus är vinmakare och ansvarig för att ta fram Piper-Heidsieck och Charles Heidsieck. Under 2004 mottog han utmärkelsen ”Sparkling Winemaker of the Year” som sedan tio år delas ut på prestigefyllda International Wine Challenge i London. Det var då sjunde gången som vinmakare från huset Piper-Heidsieck mottog den utmärkelsen.

Under International Wine Challenge 2006 förärades Piper-Heidsieck Brut med en guldmedalj efter en blindprovning av fler än 300 champagner. Givetvis fick även flera av Piper-Heidsiecks årgångschampagner högsta betyg. Det som gör utmärkelsen som Piper-Heidsieck Brut fick så speciell är att det är en standardchampagne och dessutom den enda standardchampagnen som finns på Systembolaget som förärades med en guldmedalj.

Piper-Heidsieck till mat
Piper-Heidsieck Brut passar bäst att dricka som den är. Då kommer den harmoniska smaken till sin rätt och döljs inte av andra ingredienser som lätt kan ta över om du blandar en drink. Däremot passar det ypperligt att äta olika tilltugg till Piper-Heidsieck Brut. Här följer tre mycket enkla tips på snacks som du kan bjuda på:

–    Ta gula cocktailtomater vars höga syra gifter sig väl med champagnen. Tvätta av dem, lägg dem på ett fat och strö över flingsalt.

–    Grilla grön thaisparris snabbt i stekpannan och rulla in i parmaskinka.

–    Bryt munstora bitar av ditt favoritknäckebröd. Lägg på en skiva/bit av en ost du gillar, kanske parmesan eller getost, avsluta med några droppar tryffelhonung.

Relaterade inlägg:

  1. Världens mest prestigefyllda blindprovning är avgjord (20.5)
  2. Fakta Cointreau (12.4)
  3. Fakta om Black Velvet (12.3)
  4. Fakta Lavazza (11.8)
  5. Fakta om Nudlar (11.7)