Resultat ICAs julundersökning 2010

Undersökningen genomfördes hos ICAs egen kundpanel, i samarbete med YouGov. Kundpanelen består av 3 300 personer i åldrarna 21-80 över hela landet, i denna undersökning svarade cirka 2000 personer eller 70 %.

Traditionella

ICAs panelmedlemmar är ganska traditionella. Det är skinka, köttbullar, prinskorv, sill, ost, gravad lax, potatis och Janssons Frestelse som gäller, tillsammans med julmust, öl och nubbe som dryck.

Tre favoriter

Tvingas man välja tre saker som är oumbärliga på julbordet är dessa; julskinka (78 %), sill (50 %), Janssons Frestelse (34 %) samt köttbullar (24 %). 10 % av männen tycker att nubbe måste finnas, mot 3 % av kvinnorna. 24 % nämner julmust som oumbärligt (Coca-Cola 0 %).

Tre saker man helst inte ser på julbordet

Av de tre saker som man säger sig vilja slippa se på julbordet leder pasta, som valdes av 43 %, följt av lutfisk och dopp i grytan på vardera 40 %. Hela 20 % nämner att de då väljer bort Coca-Cola på julbordet.

Apotekarnes är julens favoritvarumärke

Apotekarnes Julmust är det varumärke som flest säger att man inte kan vara utan på julbordet. Av de drygt tusen personer som skrev att de hade något ”måste” var det 64 % som nämnde Apotekarnes. Scan Skinka nämndes av cirka 9 %, medan Abbas Sill nämndes av cirka 5 %.

Julbordet

96 % uppger att de äter ett traditionellt julbord hemma, någon enstaka äter på lokal, medan resterande inte äter julbord. 30 % äter bara julbordet hemma, medan 58 % äter ytterligare 1-2 julbord, t ex ute med jobbet.

Tid man spenderar på julmaten

ICA-kunder ägnar ganska mycket tid åt att förbereda julbordet. 63 % lägger 4-10 timmar, medan 17 % ägnar mer än 10 timmar i förberedelser.

Trender

Om man talar om trender säger 45 % att de kommer att ändra en del på julbordet jämfört med förra julen (flera alternativ kunde väljas). 22 % av dessa säger att de kommer att ha mer ekologiskt respektive närproducerat på bordet. 1 % kommer att ha mer vegetariska alternativ, 14 % mer allmänt hälsoinriktat och 6 % säger sig bli mer inspirerade av andra matkulturer.