Pulled Pork recept

En av de rätter som växte absolut mest under det gångna året är pulled pork. Rätten har sina anor från den amerikanska södern och det är en väldigt god och välsmakande rätt som går att variera på många olika sätt. Den kräver väldigt lite arbete, snarare en del framförhållning eftersom den ska stå i ugnen så pass länge. Men med framförhållning blir det utmärkt, då kan mans toppa in den innan man går till jobbet eller under natten så är den färdig sen när man kommer hem.

Ugnstemperatur: 100-125°C

Ingredienser:

  • 1-1,5 kg fläskkarré i bit
  • 2-3 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2-3 dl chilisås
  • 2 msk japansk soja
  • 0,5 dl rårörsocker
  • 1,5 msk liquid smoke
  • 1 tsk dijonsenap
  • Några stänk worcestershiresås
  • Salt, peppar, cayennpeppar, malen ingefära, rökt paprikapulver

Lägg fläskkarrén i en stor, ugnsfast gryta, helst i gjutjärn. Klyfta lökarna och lägg runtom köttet, och ta två vitlöksklyftor som du delar på mitten och lägger runt köttet även dem. Blanda chilisås, japansk soja, rårörsocker, liquid smoke, dijonsenap och worcestershiresås i en kastrull och värm. Använd ett fint rivjärn och riv i några centimeter av den färska ingefäran samt två vitlöksklyftor ner i såsen. Krydda med salt, peppar, cayennpeppar, malen ingefära och rökt paprikapulver. Låt sedan såsen sjuda på låg värme och rör om emellanåt. Använd gärna ett lock eftersom såsen skvätter när den sjuder.

Häll såsen över fläskkarrén. Täck hela ytan av köttet men undvik att det rinner ned på lökbitarna. Sätt på locket på grytan och sätt in i nedre delen av ugnen. Vänta minst sex timmar, låt den gärna stå inne i ca 8 timmar innan du tar ut den. Ju längre du tänker låta den stå desto närmare temperaturen 100° kan du ha ugnen på.

När du tagit fram den ur ugnen, använd två gafflar för att dra isär köttet. Se till att det blir riktigt finfördelat och blanda sedan runt ordentligt i grytan så ditt kött blandas ordentligt med skyn och såsen såväl som löken. Servera med coleslaw i tortillas, eller som köttbas i tacos. Om du inte vill äta den direkt kan du kyla den för att värma innan servering. Kanske kan du dricka en god whiskydrink till?