Pennette Rigate con Ricotta e Asparagi

Pennette Rigate med sparris och ricotta

– Det här är en typisk vårpasta med grön och vit sparris. För att ge pastan en fin krämighet har jag valt att använda mig av ricottaost istället för grädde, som toppas med knaperstekt pancetta för att ge rätten en perfekt sälta. Till det här använder jag Pennette Rigate är en mindre sorts pastarör som passar utmärkt till den här rätten, eftersom rören fylls med den krämiga såsen, säger Christian Campogiani, samarbetsparter till Barilla och köksmästare på Den gamle och havet.

4 portioner

Tid: 25 minuter

Ingredienser:

400 g Barilla Pennette Rigate Integrale
200 g grön sparris (burk går bra)
200 g vit sparris (burk går bra)
1 msk olivolja
150 g pancetta, skuren i 1×3 cm stora bitar
25 g smör
½ gul lök, hackad
250 g ricotta
½ dl vatten
1 krm salt

Till garnering:

Parmesan
Knoppar från 1 knippe sparris (gärna både grön och vit)

Gör så här:

Skär av och koka sparrisknopparna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 15 minuter. Lägg åt sidan. Stek pancettan i olivolja tills den får fin yta, lyft ur stekpannan och låt rinna av på hushållspapper. Stek löken i samma panna tills den blir genomskinlig. Lägg i stjälkarna från den gröna och vita sparrisen i stekpannan och stek i ca 4 minuter. Häll lök och sparrisstjälkar i en skål tillsammans med ricottan, vatten och salt.  Mixa ihop med stavmixer. Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Blanda pasta, 2/3 av pancettan och ricottamixen. Stek de kokta sparrisknopparna och den redan stekta pancettan tills knopparna får färg. Garnera pastan med pancetta, sparrisknoppar och parmesan.