Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Penne Rigate Affumicate

PASTA /

Penne Rigate med rökt sidfläsk och körsbärstomater

– Det här är en pastarätt från norra Italien, närmare bestämt en stad som heter Bolzano på gränsen till Österrike. I de norra delarna av Italien använder man mycket späck och fläsk, och jag har valt att använda varmrökt sidfläsk i såsen, vilket även är en del av namnet som betyder rökt pasta. Eftersom det här är en tomatbaserad gräddsås har jag använt mig av Penne som passar utmärkt till rätten eftersom såsen fyller rören, säger Christian Campogiani, samarbetsparter till Barilla och köksmästare på Den gamle och havet.

4 portioner
Tid: 30 minuter

Ingredienser:

– 400 g Barilla Penne Rigate
– 500 g rökt sidfläsk
– 75 g gul lök, hackad
– 75 g parmesan, riven
– 1,5 dl grädde
– 2 msk tomatpuré
– 200 g körsbärstomater, halverade
– 2 msk olivolja
– 400 g Barilla tomatsås all’Arrabbiata
– 0,5 dl vatten (eventuellt)

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Värm en stekpanna till medeltemperatur. Tillsätt eventuellt en msk olivolja (kan uteslutas om man använder teflonpanna). Tärna det rökta fläsket i 1×3 cm stora bitar. Bryn i medelvarm panna tills fettet blivit genomskinligt och fått stekyta, cirka 3–4 minuter. Ta åt sidan en fjärdedel av det brynta sidfläsket till garnityr innan du fortsätter med såsen.

Tillsätt den hackade löken och de halverade körsbärstomaterna, samt tomatpuré. Tillsätt Arrabbiatasåsen, samt eventuellt lite vatten för att späda såsen. Låt koka 3 minuter. Häll på grädden, vänd ner pastan, riv över parmesan. Lägg upp på tallrik och garnera med extra parmesan och brynta sidfläsktärningar. Servera!

Relaterade inlägg:

  1. Penne Rigate alla Tiresia
  2. Pennette Rigate con Ricotta e Asparagi
  3. Mezze Penne Tricolore med salsiccia och svamp
  4. Mezze Penne Tricolore Peperonata e Pollo
  5. Tortellinirecept