Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Chateau Bonnet, Banrock Station och Fire Mountain

VIN /

Chateau Bonnet 2003 – André Lurton
Château Bonnet 2003, pris 89 kronor, artikelnummer 4151

Ingen har betytt mer för Bordeaux än André Lurton. Han är en levande legend! André tog över ansvaret för firman 1956 och har revolutionerat vintillverkningen i Bordeaux. Han är dessutom ansvarig för uppkomsten av appellationen Pessac-Leognan. Ingen är nog förvånad att det är André som är den första producenten i Bordeaux att gå över till skruvkork.

Chateau Bonnet är ett torrt friskt och mycket fräscht vin med rena goda syror och fin druvsmak. Doften är frisk och fruktig med inslag av vinbärsblad, gröna äpplen och citrus. Ett vin med medelfyllig lätt och elegant smak med rena syror och lätt mineralton i eftersmaken.

Med sin rena syrliga friskhet passar Chateau Bonnet perfekt till alla sorters skaldjur och lättare till medelsmakrika fiskrätter samt ljust kött och fågel. Rätter med getost går också bra.

Banrock Station 2003 – Hardy Wine Company
Banrock Station Chardonnay 2003, pris: 64 kronor, artikelnummer: 6481

Producenten Banrock Station som har mottot ”Good Earth & Fine Wine” framställer inte bara vin utan har ett djupt engagemang för miljön. Från nästan ökenmark har de byggt upp ett Wetland Center kring vingården vid floden Murray River i södra Australien. Banrock Station samarbetar med olika miljöorganisationer världen över för att bevara våtmarker. I Sverige samarbetar de med Svenska Våtmarksfonden och det senaste projektet är att återskapa våtmarken runt Christine Hofs slott i Skåne.

Banrock Station Chardonnay har en fräsch doft av mogna tropiska frukter och persika. Syran i vinet är frisk och härlig med ton av lime. Smaken är torr och domineras av mogen tropisk fruktighet – ananas och melon. Lätt rostad fatkaraktär och en lång, trevlig eftersmak.

Banrock Station Chardonnay passar utmärkt som aperitif eller till rätter på kyckling eller fisk och skaldjur. Släng gärna ihop en pasta med krämig sås och vinet kommer verkligen till sin rätta. Syran dämpas och vinets fruktighet framträder.


Fire Mountain 2003 – Zimmermann-Graeff & Müller

Fire Mountain 2003, pris 59 kronor, artikelnummer 6037

Vinet Fire Mountain har gått ifrån den traditionella tyska Riesling stilen och står för nyskapande. Producentetn Zimmermann-Graeff & Müller satsar istället på en ny modern vinstil med stor frukt och god fruktarom. Druvorna till vinet odlas vid berget Feuer Berg i Pfalz och där av namnet Fire Mountain.

Fire Mountain har en intensiv fruktighet med toner av gröna päron, persika, och melon. Doften är frisk och fräsch med syrliga inslag av lime. Smaken är fruktig med smak av mogen, sval frukt. Den friska limesyran är uppiggande i kombination med den mogna, lätt söta fruktigheten.

Fire Mountain passar till rätter på fisk och skaldjur och är dessutom ett perfekt sushivin. Asiatiska rätter och lite chilihetta samsas också utmärkt med vinets friska syra och lätta sötma.

Relaterade inlägg:

  1. Drinkrecept Banrock Station (38.6)
  2. Fire Mountain är perfekt på middagsbordet (36)
  3. Château Coucheroy 2000 – vin som lämpar sig bra till smakrika rätter (19.5)
  4. Vinerna som försäkrar kvalitet med skruvkork (17.5)
  5. Australiensisk vinproducent samarbetar med Svenska Våtmarksfonden (15.3)