Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och Arla tipsar om uppläggning

MAT /

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning och tävlingen firar 2008 sitt 25-årsjubileum. Arla har sedan starten samarbetat med Årets Kock och nu får vanliga hemmakockar möjlighet att ta del av bra tips och goda råd från några av vinnarkockarna. Den nya hemsidan ”Bli din egen Årets Kock” är fylld med spännande recept, instruktionsfilmer och mycket annat matnyttigt.

Tommy Myllymäki blev Årets Kock 2007 och idag driver han den nyöppnade restaurangen Julita Wärdshus utanför Katrineholm. Tommy inspireras av kollegornas matlagning och säger att man lär sig av alla restaurangbesök, även de dåliga. Tre måsten för Tommy i köket är salt, lök och smör. Hans favoritredskap i köket är en digital stektermometer och hans bästa mejeriprodukt är smör.

Tommy Myllymäki tipsar om ett recept på en krämig grönärtsoppa som passar utmärkt till förrätt samt hur man kan lägga upp soppan på ett snyggt sätt.

Smart uppläggning
För att hålla soppan varm är det smart att värma tallriken i mikrovågsugnen innan uppläggning och förbereda soppan som förvaras i en termos, säger Tommy Myllymäki. Lägg en klick vispad grädde i botten av tallriken och häll på soppan, på så sätt meleras den snyggt av grädden, fortsätter Tommy.

För att se hur Tommy Myllymäki lägger upp soppa, gå in på http://www.arla.se/aretskock/

Grönärtsoppa med lax och mynta
4 portioner

Ingredienser:
300 g gröna ärter
4 schalottenlökar
smör
1 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong
2 dl Arla Köket crème fraiche
5-6 blad färsk mynta
1/2 tsk salt
1/2 dl Arla Köket vispgrädde
120 g kallrökt lax

Gör så här:
Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt vin och buljong och koka upp. Rör ner ärter och crème fraiche och koka upp. Tillsätt mynta och mixa soppan slät. Smaka av med salt.

Vispa grädden och fördela i tallrikar. Häll den varma soppan på grädden i tallrikarna så att soppan blir fint melerad. Strimla den rökta laxen fint och lägg i soppan.

Relaterade inlägg:

  1. Årets Kock 2008 Tom Sjöstedt och Arla tipsar om kött
  2. Årets Kock 1987 Fredrik Eriksson och Arla tipsar om fisk
  3. Ny kokbok med matinspiration från Arla Köket
  4. Arla lanserar den första ekologiska gräddfilen
  5. ”Bli din egen Årets Kock”