Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Quick Jäst

EFTERRÄTT /

Quick Jäst är en torrjäst som endast kräver 15 minuters jäsningstid. Det finns idag ingen liknande produkt i Sverige och den tyska familjeägda koncernen Dr Oetker är ensamma om att sälja produkten i hela Europa.

Ett paket Quick Jäst innehåller 14 gram vilket motsvarar 50 gram färsk jäst. Torrjäst som Quick Jäst är inte lika känsligt för temperaturskillnader utan mår bra av lite högre temperaturer på upp till 50ºC. Det betyder att du inte är lika beroende av att tillsätta fingervarmt vatten som vid bakning med färskjäst. Quick Jäst har dessutom lång hållbarhet vilket kan jämföras med den vanliga jästen som endast håller ett par dagar i kylen.

När man bakar med färsk jäst ska denna tillsättas i fingervarm degvätska. Är degvätskan varmare än så dör jästsvamparna och jäsningen uteblir. Om degvätskan är kallare tar jäsningen längre tid.

Tillredning av degen

Efter att du blandat Quick Jäst med mjölet så tillsätter du alla ingredienser som står i receptet till degen. Mjölk och fett ska inte värmas upp. Se till att blanda ihop ingredienserna med måtta. Om du vispar för lite eller för mycket så kan bakverket bli tungt och degigt.

Arbeta degen slät i en skål antingen med mixer eller med händerna. Om du knådar degen för hand bör den vara klar efter 8–10 minuter. Om du använder elvisp blir degen färdigknådad på runt 5 minuter. Det viktiga är att du arbetar ordentligt med degen så den blir elastisk och smidig. Använd mjöl vid behov. Jäsningstid är ej nödvändig om du använder Quick Jäst.

Lägg den färdiga degen på en bakpappersklädd plåt eller i en bakform. Om du använder en bakform måste storleken på formen vara anpassad till degen. Om formen är för liten kan bakverket jäsa över. Kom ihåg att smörja formen med ett jämnt lager smör.

Om du använder Quick Jäst så behöver degen endast vila i 15 min. Du kan känna efter om degen är färdigjäst genom att lätt trycka med fingret på den. Om degen reser sig igen så är den färdigjäst. Då en deg är jäst för länge kan man knåda ihop degen igen och sedan baka ut den på nytt så att brödet håller formen.

Allmänt om jäst

Jäst är det jäsningsmedel som vi oftast använder till bröd och andra bakverk. En torrjäst som Quick Jäst består liksom färsk jäst av levande jästsvampar som omvandlar socker till alkohol och kolsyra. När kolsyran väl har utvecklats så bildas små luftbubblor som gör att degen utvidgar sig och brödet blir poröst. Jästen bidrar dessutom till brödets smak och arom då den bildar ett stort antal aromämnen. Den lilla mängd alkohol som bildas försvinner under gräddningen.

Mer om jäst i bakning
Det som utnyttjas i bakningen är jästens omvandling av socker och stärkelse till koldioxid och alkohol. Eftersom koldioxiden bildar små luftbubblor jäser degen och blir luftig vilket leder till att brödet blir poröst. Då jästen bildar ett stort antal aromämnen bidrar den dessutom till brödets smak och arom. Jäsningsprocessen kan sätta igång snabbare med lite socker eller sirap. För mycket socker kan hämma jäsningen. Ett bröd jäser även utan tillsatt socker eftersom stärkelsen som finns i brödet bryts ned till socker.

Jäst är en levande organism som livnär sig på socker. Liksom växter, djur och människor är jästsvampar uppbyggda av celler. Genom att studera jästceller har man därför inom biomedicinsk forskning kunnat öka förståelsen för många av människokroppens funktioner. Organismen fyller också ett syfte i vårt dagliga liv eftersom jästen är det jäsningsmedel som vi oftast använder till bröd och andra bakverk. Jästens egenskaper utnyttjas även vid öl- och vintillverkning.

Relaterade inlägg:

  1. Intermezzo Quick – ett nytt varmt mellanmål för folk i farten (17.6)
  2. Lussekatter (12.1)
  3. Nu hinner du baka 300 lussekatter till glöggpartyt (12.1)
  4. Julbröd (10.3)
  5. Cheesecake Recept (4.2)