Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Premiumwhiskey som för tankarna till Vilda Västern

SPRIT /

Bulleit Bourbon – legendarisk bourbon av högsta kvalitet

Nu lanseras Bulleit Bourbon, en prisbelönt amerikansk whiskey med en spännande familjehistoria som sträcker sig tillbaka till 1800-talets Vilda Västern. Förutom att Bulleit Bourbon bjuder på en whiskeyupplevelse utöver det vanliga har flaskan en annorlunda design som andas tradition och kvalitet. Bulleit Bourbon kan lika väl avnjutas som den är, över is eller i drinkar. Micke Bergström, bartender på restaurang Kungsholmen i Stockholm, har inför våren och sommaren tagit fram en rad spännande drinkar med Bulleit Bourbon.

Legenden börjar i New Orleans dit familjen Bulleit emigrerade från Frankrike under 1700-talet. Runt 1830 flyttade Augustus Bulleit till Louisville, Kentucky, där han i sitt lilla värdshus började producera små mängder bourbon. På jakt efter en fulländad bourbon experimenterade han med många olika recept innan han nådde perfektion. Bulleit Bourbon var född! Bulleit Bourbon vann snabbt framgång runtom Kentucky och Indiana och fick ett rykte om sig att vara favoritwhiskeyn nummer ett bland Amerikas tuffaste och mest hårdnackade äventyrare.

Succén fick ett abrupt slut när Augustus Bulleit dog under en whiskeytransport och därmed upphörde även produktionen av hans legendariska bourbon. Nästan 200 år senare, 1987, uppfyllde Tom Bulleit familjens livslånga önskan genom att återuppta Augustus Bulleits, hans farfars farfar, whiskeyproduktion baserat på hans originalrecept. Idag är Bulleit Bourbon den bourbon som växt snabbast på den amerikanska marknaden. Bara under de senaste tre åren har Bulleit Bourbon haft en genomsnittlig försäljningsökning på hela 90 procent.

–    Det är oerhört spännande att vi nu lanserar Bulleit Bourbon som står för både kvalitet och tradition och representerar en familjelegend. Den har belönats med en guldmedalj vid den prestigefyllda tävlingen ”San Francisco World Spirits Competition 2004” och vi är stolta över att kunna erbjuda alla whiskeyconnoisseurer en whiskey utöver det vanliga, säger Henrik Persson, Brand Manager på Diageo Sweden.

Vilda Västerninspirerade drinkar med Bulleit Bourbon
Med sin distinkta torra och välbalanserade mjuka smak passar Bulleit Bourbon lika bra att avnjutas med is som i drinkar. Med familjelegenden och Vilda Västern i tankarna har bartendern Micke Bergström skapat drinkar i äkta nybyggaranda. Se bifogat receptblad och låt dig inspireras.

–    Bourbon och whiskey är en klart underskattad ingrediens. De flesta väljer att dricka whiskey som den är eller ”on the rocks” och tänker inte på att den är en utmärkt drinkkomponent. Bulleit Bourbon är med sin harmoniska och mjuka karaktär en perfekt smakförhöjare i en mängd olika cocktails och drinkar, säger Micke Bergström, bartender på restaurang Kungsholmen.

Bulleit Bourbon finns tillgänglig på Systembolaget från och med den 2 april 2007.
Bulleit Bourbon (40%), 700 ml, pris: 279 kronor, artnr: 521–01

Relaterade inlägg:

  1. Silver Bulleit (19)
  2. Om Bulleit Bourbon (16.4)
  3. Château Coucheroy 2000 – vin som lämpar sig bra till smakrika rätter (10)
  4. Tillverkning – från ax till flaska (9.4)
  5. Fem bartendrar kvalificerade sig till den internationella finalen (9.3)