Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Mont Tauch – Årets Vinmakare

VIN /

Mont Tauch har belönats med flera utmärkelser i Sverige. Bland Annat: Årets röda vin 1998,
Gyllene Glasen 1998, Årets röda vin 2000, Årets mest prisvärda röda vin 2001 och i år har de fått utmärkelsen Årets Vinmakare 2004.

Tack vare det kommer vinmakaren på Mont Tauch, Michel Marty att besöka Sverige för första gången.

Producent Mont Tauch
Mont Tauch är den största producenten i Fitou, Frankrike. Kooperativet grundades 1913. Man producerar cirka hälften av distriktets viner. Distriktet är uppdelat i två områden. Ett nära havet och ett uppe i bergen runt byn Tuchan. Mont Tauch ligger uppe i bergen där de bästa förutsättningarna för vinodling finns.

Mont Tauch är ett av världens bästa och mest avancerade kooperativ.

Status/Profil

Mont Touch är ett mycket modernt och kvalitetsinriktat kooperativ som producerar Fitous bästa viner. Framförallt blev de Årets Vinmakare år 1998 i Sverige, utsedda av Allt om Mat, som också utsåg Domaine de la Condamine till Sveriges mest prisvärda röda vin år 1998. Vid tidningens genomgång av den så kallade stora vinkatalogen var Mont Tauch enda vinproducent vars samtliga viner blev noterade med dubbla plus det vill säga alla betraktades som FYND!

Rugby
Den lilla byn (Touchan) i Frankrike där vinet produceras är faktiskt även känd för rugby. Det finns fem klubbar i byn Touchan som har vunnit Franska mästerskapen rugby fem gånger. De flesta invånarna är delaktiga i sporten och många manliga invånare har för rugby karaktäristiska brutna näsor.

Réserve de la Condamine är Systembolagets nionde mest sålda rödvin. Vinet passar bra att dricka till smakrika rätter, men även bra som sällskapsvin.

I år har vinmakaren fått utmärkelsen ”Årets Vinmakare” av tidningen Vin och Mat. Vinmakaren heter Michel Marty och tillsammans med exportchefen kommer han att besöka Sverige mellan den 26 och 29 april 2004. I och med att Michel Marty är årets vinmakare kommer även bag-in-boxen få ett nytt utseende med hans bild på ena sidan. Vinet Réserve de la Condamine kommer nu även att få en ny årgång – 2002.

Beskrivning – Réserve de la Condamine
Vinet har en medeldjup röd färg med svagt violetta inslag. Doften är ungdomlig och frisk med generös mörk bärighet, ett läckert inslag av örter och vanilj samt fint rostade fattoner. Smaken är medelfyllig och fint balanserad med ung bärig frukt.

Vinet passar bra till smakrika rätter av kött och fågel. Ett utmärkt förslag är att servera vinet till en mustig och kryddig köttgryta.

Relaterade inlägg:

  1. Fakta om Mont Tauch (49.6)
  2. ”Bli din egen Årets Kock” (18.1)
  3. Liselott och Lars vann Årets Hemmakock (16.9)
  4. Prisvärt och prisbelönat vin för alla tillfällen i sommar (16.3)
  5. Årets Kock 1987 Fredrik Eriksson och Arla tipsar om fisk (16.1)