Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Hur man tillagar sushi

RECEPT /

Sushiris
Suhiris (cirka 1 dl per portion)
Sushirisvinäger (cirka 5 msk per 1 kg ris)

Skölj riset flera gånger i kallt vatten. Lägg sedan riset i en kastrull och slå på kallt vatten. Låt riset stå och svälla i kastullen cirka 30 minuter. Koka sedan upp riset utan lock. Koka riset livligt i några minuter. Lägg sedan på ett lock och låt riset småputtra på svag värme i cirka 20 minuter. Lyft inte på locket under kokningen.
Ta av kastrullen från plattan när riset är klart. Låt det sedan dra i cirka 15 minuter. Bred ut riset i en bred skål helst gjord av trä. Rör sedan ner risvinäger med en träslev.

Nigiri
Ingredienser för 6 personer

1 hg rå färsk laxfilé
1 hg gösfilé
Wasabi
Sushiris

Laxfilén och gösfilén ska helst frysas ett dygn innan.

Skär fisken i cirka 1/2 cm tjocka skivor. Fukta händerna i vatten innan du tar i riset, så att det inte klibbar fast så lätt. Forma en boll av riset och pressa ihop den försiktigt. Sätt gärna lite wasabi på fiskbiten för att få en starkare smak. Lägg sedan risbollen på fiskbiten (wasabin ska ligga mellan riset och fisken) och tryck till lite lätt. Vänd sedan sushin och pressa ihop biten. Gör cirka 30 bitar för sex personer.

Sushirullar
Ingredienser för 4 personer

3 1/2 dl Sushiris
1 dl sushirisvinäger

1 hg rå färsk lax
1 dl japansk soya
6 st noriblad

wasabi
gurskstavar
syltad ingefära

Lägg riset i en trä- eller glasskål och blanda med sushirisvinäger med en träslev.

Rullar gör man på en bambumatta. Noriblad med den matta sidan uppåt läggs på mattan och därpå breds riset ut. Dra en sträng med wasabi och sedan lax i stavar varvat med gurka eller annan fyllning. Rulla sedan ihop riset och skär sedan cirka 1 cm tjocka bitar.

Relaterade inlägg:

  1. Strimlad biff med bambuskott (10.2)
  2. Grillat lamm på grekiskt vis (6.7)
  3. Enklare kan det inte bli (6.5)
  4. Recept på nyårssoppa (6.4)
  5. Julbröd (6)