Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Grillat lamm på grekiskt vis

VARMRÄTT /

 • huvudrätt: 6–8 portioner
  •    gasol: indirekt / medelvärme
  •    brikett: indirekt
  •    förbereda: 40 minuter
  •    grilltid: 1 timme 20 minuter

På varje grekisk ö, i varje grekisk by har varje grekisk husmor sitt eget recept på hur lammet ska fyllas och tillagas till påsk, en av de viktigaste högtiderna i den grekiska kalendern. I denna version används ris, spenat och mynta i fyllningen. Traditionellt sett tillagas lamm tills köttet är genomstekt, men tillagningstiden kan minskas en aning om man föredrar köttet rosa.

1,75 kg lammstek utan ben

Fyllning
1/2 dl långkornigt ris
3 msk olivolja
50 g lammlever, sköljd och hackad
2 knippen salladslök, grovt hackad
1/2 tsk sött paprikapulver
225 g färsk bladspenat
3 msk färsk mynta, hackad
salt
nymald svartpeppar

olja att pensla med
4 citroner
färska myntakvistar, till garnering

 1. Förbered lammet för fyllning genom att öppna den urbenade steken på ett rent underlag och skära bort överflödigt fett. Håll kniven så att bladet ligger platt mot köttet och skär in horisontellt i köttets tjockaste del och öppna upp köttet som en flik. Gör samma sak på två eller tre ställen där köttet är tjockt.
 2. Koka riset till fyllningen enligt instruktionerna på rispaketet. Låt riset rinna av ordentligt och skölj sedan under kallt vatten. Låt det rinna av igen och lägg det i en stor skål. Värm upp 2 msk olivolja i en stor kastrull och stek den hackade levern i 1 minut. Tillsätt salladslöken och stek i ytterligare 2–3 minuter tills löken förlorat sin spänst. Rör i paprikapulvret och stek i 1 minut till.
 3. Skölj och torka spenaten. Värm upp resten av oljan (1 msk) i kastrullen och stek spenaten i 1–2 minuter tills den nätt och jämnt förlorat sin spänst. För över till ett durkslag och pressa ut vattnet. Grovhacka spenaten. Blanda spenaten med lever- och salladslöksblandningen och tillsätt riset och myntan Salta och peppra och rör om väl.
 4. Öppna flikarna som skars upp i köttet. Bred ut fyllningen över lammköttet och vik tillbaka flikarna. Det gör ingenting om en del av fyllningen inte är täckt eftersom köttet ska rullas ihop. Rulla ihop köttet på längden. Bind ihop köttstycket så hårt som möjligt på sju eller åtta ställen.
 5. Pensla hela lammsteken med olja, salta och peppra. Grilla den fyllda steken över indirekt medelvärme i 1–1 1/2 timme och vänd en gång. Lägg till 10–15 minuter om du vill ha köttet genomstekt. Flytta lammsteken och låt den stå i 10 minuter innan den skärs upp. Skär citronerna i halvor, lägg dem på grillgallret med snittsidan ner och grilla på direkt medelvärme i 5 minuter tills de brynts något.
 6. Skär lammsteken i skivor och lägg upp dem på ett stort serveringsfat. Garnera med de grillade citronerna och färska myntakvistar.

Relaterade inlägg:

 1. Biff med cashewnötter – av Anne Cheng (9.5)
 2. Helstekt biffrad med trattkantareller (9.3)
 3. Smördegsinbakad kantarell och fläskfilé (8.4)
 4. Fläskfilé- och chorizospett med myntakryddade bondbönor (8.2)
 5. Lingon & Chipotle-filégryta (7.8)