Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Fläskfilé- och chorizospett med myntakryddade bondbönor

VARMRÄTT /

 • huvudrätt: 4 portioner
  •    gasol: direkt/medelvärme
  •    brikett: direkt
  •    förbereda: 40 minuter
  •    grilltid: 10 minuter

I Spanien steker man vanligtvis chorizon och serverar den ihop med ett frasigt bröd som man använder för att suga upp safterna. Här använder vi ett fullkornsbröd i kuber som får suga åt sig marinaden och oljan som smälter ut från chorizon under grillningen.

675 g färska, frysta eller konserverade bondbönor
salt
nymald svartpeppar
10 msk olivolja
150 g serranoskinka, hackad
4 stora vitlöksklyftor, krossade
120 ml hönsbuljong
2 fläskfiléer à 350–450 g
2 x 2,5 cm tjocka skivor fullkornsbröd
8 skivor chorizokorv, delad på hälften
1/4 tsk chilipulver
1 tsk färsk salvia, hackad
4 msk färsk mynta, hackad

 1. Lägg fyra trä- eller bambuspett i blöt i minst 30 minuter om du tänker använda sådana. Lägg under tiden ner bondbönorna i en kastrull med kokande saltat vatten, koka upp igen och koka i 1–2 minuter. Häll av vattnet och skölj bönorna under kallt rinnande vatten.
 2. Värm upp 4 msk av olivoljan i en stekpanna och tillsätt skinkan, vitlöken och de avrunna bönorna. Tillsätt buljongen och koka under lock i 20–25 minuter på svag värme tills bönorna är mycket mjuka.
 3. Skär under tiden bort överflödigt fett och hinnor från fläskfiléerna. Skär köttet i 2,5 cm stora kuber så att du får totalt 20 st. Skär brödet i 20 något mindre kuber.
 4. Trä upp fläskkött, bröd och chorizo på spetten så att varje spett har 5 bitar fläskkött, 5 brödbitar och 4 halva skivor chorizo. Blanda resten av oljan (6 msk) med chilipulver, salvia och mycket salt och peppar och pensla blandningen över spetten.
 5. Grilla spetten över direkt medelvärme i 8–10 minuter tills köttet är genomstekt. Vänd en gång under grillningen och pensla med lite mer chiliolja (använd en ren grillpensel).
 6. Rör ner myntan i de varma bondbönorna. Lägg upp bönorna och skinkan på ett serveringsfat, lägg spetten ovanpå och servera.

Relaterade inlägg:

 1. Smördegsinbakad kantarell och fläskfilé (26.4)
 2. Marulk i Pancetta med kapris– och pinjenötsdressing (8)
 3. Lingon & Chipotle-filégryta (7.2)
 4. Crostini al pomodorini e pesto (7.2)
 5. Rostad sötpotatissoppa med parmachips (6.9)