Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Frågor och svar – lagen och marknaden

VIN /

Har Systembolaget monopol på att sälja alkohol mot konsument?
Nej, Systembolaget har monopol på att ha butiker där alkohol säljs i Sverige men försäljning via Internet och privatimport är helt lagligt om försäljningen sker utanför Sverige men inom EU.

När blev Systembolaget av med sitt monopol?
I juni 2007 underkände EU-domstolen det svenska förbudet mot privatimport av alkohol i det så kallade Rosengrensfallet. Det är därmed klart att privatpersoner i Sverige kan köpa alkohol i andra medlemsländer och få dem levererade, förutsatt att köparen betalar alkoholskatt och moms i Sverige.

Vem betalar skatten vid köp av vin från Australien Wine Club?
Australian Wine Club betalar alla skatter, inklusive alkoholskatt och moms. De är registrerade för att betala skatt och moms i Sverige dit de levererar produkterna, och i Tyskland där de har sitt lager. Skatten betalas av Antipodes Premium Wine, 602065-6320.

Vad är skatten?

I Sverige betalar vi 25 % moms och alkoholskatten är 16,185 kronor/flaska (8-15 % alkohol). Det innebär att man betalar lika mycket alkoholskatt oberoende av priset, en dyr produkt har alltså låg alkoholskatt medan en billigprodukt har hög alkoholskatt.

Hur ser marknaden ut för vinförsäljning på Internet
Det finns en stor potential då Systembolaget i många avseenden begränsar kundernas möjlighet att handla hos dem, bland annat vad gäller öppettider, utbud och lokalisering. Systembolaget har inte heller samma lättillgängliga service vad gäller reklamationer av defekta viner, och man kan inte byta viner man ej tycker är goda. Dessutom är vi i Sverige vana att handla andra varor på Internet, så steget till att handla dryck är inte så långt.

Finns det inte redan e-handel av vin?
Jo, att handla vin på Internet är inte nytt. Det nya är att Australian Wine Club har en helt annan servicenivå än befintliga aktörer och erbjuder ett garanterat säkert, helt lagligt sätt att handla vin via Internet. Vi fokuserar inte heller på den billigaste alkoholen utan på en livsstil där vin och mat går hand i hand. Köparen kan känna sig trygg i att alla skatter är betalda, att vinet inte fastnar i tullen och i Stockholm och Göteborg kan man få vinet levererat hem till dörren.

Vad är skillnaden mellan Australian Wine Club och andra nätspritbutiker?
Nätspritbutiker har fått ett bådligt rykte eftersom deras främsta försäljningsargument är att de hjälper köparna att undvika att betala skatt i Sverige. Det är fortfarande oklart på många sajter om skatten är inkluderad i produktens pris. Och merparten lägger även över ansvaret att betala skatt på köparen, samt låter köparen själv arrangera distributionen av dem köpte varorna.

De har heller inga kontaktuppgifter på merparten av sajterna, ingen kundtjänst och ingen ”nöjd kund-garanti”. Australian Wine Club konkurrerar inte med dessa företag. De konkurrerar med den servicenivå och det produktutbud som Systembolaget har försett det svenska folket med i 51 år.

Vilka är Australian Wine Clubs konkurrenter?
Systembolaget är egentligen den enda konkurrent som de har idag, och det är även en kund då deras medlemmar kan välja att hämta ut och betala sitt vin hos Systembolaget. Övriga svenska vinimportörer som vänder sig mot konsument är väldigt små. Och de utländska aktörerna, de så kallade nätspritbutikerna, tar inte hänsyn till de svenska lagarna, erbjuder främst lågprisprodukter och har framför allt inte fullständig service vad gäller betalning av skatt, reklamation etc.

Relaterade inlägg:

  1. Frågor och svar – Antipodes Premium Wines (30.7)
  2. Frågor och svar – Australian Wine Club (30.7)
  3. Frågor och svar om äppelcidervinäger (30.4)
  4. Frågor och svar om rapsolja (30.4)
  5. Frågor och svar om milt fullkorn (30)