Somriga recept med Olivado Avokadoolja

Lagom till sommaren har Olivado tagit fram härligt somriga recept där deras avokadoolja sätter en extra touch på rätterna. Välj mellan grillad fläskfilé ackompanjerad av en potatissallad gjord på ny potatis eller stekt fisk tillsammans med salsasås på färska tomater. Avokadooljan kan också med fördel användas i överraskande kombinationer, som exempelvis i desserter. Så varför inte avsluta middagen med marinerade färska jordgubbar och vaniljglass där avokadooljans milda och förfinande smak ger en spännande smakupplevelse.

Förutom Olivado Avokadoolja finns nu även Olivado Avokado Zest gjord på kallpressad mogen avokado och färska citroner. Avokado Zesten ger maten en fräsch och lätt smak, perfekt till såväl såser, sallader som till skaldjur. Olivado Avokado Zest finns att köpa på ICA.

Fläskfilé och potatissallad av ny potatis
En fräsch och god bjudrätt, perfekt till sommarens tillställningar. Avokadooljan är utmärkt att använda till grillning då den tål höga temperaturer och passar därmed bra till marinad och gör fläskfilén mera stektålig. Även sallader får en ny, förfinad smak av avokadooljan.

1 fläskfilé

Marinad
3 msk rosmarinbarr
2 msk salt
2 vitlöksklyftor
1 dl Olivado Avokadoolja
Nymalen svartpeppar ur kvarn

Potatissallad
1 kg nypotatis
4-6 msk Olivado Avokadoolja
1 msk champagnevinäger
2 msk finhackad bladpersilja
Salt och nymalen svartpeppar

Putsa bort fetthinnorna runt om fläskfilén. Mal rosmarinen tillsammans med saltet till en kräm, tillsätt riven vitlök och avokadoolja, smaksätt med peppar och massera in marinaden på filéns yta. Låt fläskfilén marineras i rumstemperatur i en timme. Bryn filén i avokadoolja i en stekpanna och låt den därefter mogna i ugn i 180 grader i ca 10 minuter.
Filén får bli lite rödaktig i mitten.

Skär potatisen i halvor eller klyftor beroende på storleken och koka potatisen i saltat vatten i en stor kastrull. Var noga med att inte överkoka potatisen. Lyft potatisen med en hålslev till en skål med den färdiga olje- och vinägerblandningen. Tillsätt persilja, salt och peppar.
Låt svalna eller avnjut salladen något ljummen. Passar bra till grillat kött.

Sikkes fisk & salsa recept
Ett läckert och snabblagat fiskrecept som passar både till vardag och fest. Avokadooljan
ger salsan en fräsch och förfinad smak.

Fiskfiléer av valfri fisk med vitt kött (t ex gös, sik, sjötunga)
Olivado Avokadoolja
Smör

Salsasås med färska tomater
0,5 dl Olivado Avokadoolja
0,5 dl Olivado Avokado Zest
1 dl mild olivolja
5 mogna tomater
2 finhackade stjälkar av salladslök
1 vitlöksklyfta
5 basilikablad
Salt och peppar ur kvarn

Börja med att tillreda såsen. Skålla tomaterna och ta bort fröna. Skär tomaterna till små kuber. Finhacka salladslöken, vitlöken och basilikabladen. Värm oljan till ca +50 grader och ta sedan kastrullen bort från spisen. Tillsätt tomaterna, löken och basilikabladen och låt såsen dra. Smaksätt med salt och svartpeppar. Servera såsen rumstempererad.

Stek fiskfiléerna i en stekpanna med en blandning som till hälften består av smör och till hälften av avokadoolja. Servera fisken tillsammans med salsasåsen, färsk potatis, rostat rågbröd och ett lätt vittvin.

Marinerade jordgubbar och glass
En somrig efterätt där avokadooljans milda smak utmärkt kompletterar jordgubbarna och glassen.

1 ask färska jordgubbar (ca 500 g)
1-2 tsk vaniljsirap (se beskrivning nedan)
En nypa salt
4 kulor vaniljglass
Olivado Avokadoolja

Vaniljsirap
1 dl socker
1 dl vatten
1 vaniljstång med frön

Börja med att tillreda vaniljsirapen. Blanda socker och vatten och tillsätt vaniljstången med frön. Låt koka på svag värme tills blandningen blir gyllenbrun och tjocknar. Ta bort från spisen och låt svalna.

Skär jordgubbarna i en stor skål. Tillsätt vaniljsirap (1-2 tsk) och salt och blanda ihop ingredienserna. Lägg jordgubbarna och glassbollarna på ett fat, häll över resten av vaniljsirapen och fullända med några droppar avokadoolja.