Såsrecept från hela världen

USA

Här råder en skön mix av modern och klassisk mat med
olika kulturinslag i gastronomin. Jag provade en brisket i
Texas en gång och kan bara säga ”it is good, very good”.

-½ dl vitvinsvinäger
-¾ dl kallpressad rapsolja
-2 msk honung
-1 msk brunt farinsocker
-2 msk Kikkoman soja
-1 tsk cayennepeppar

-1-2 msk chipotle
-En skvätt mörk öl
-Vitpeppar från kvarn
Blanda marinaden och lägg bringan i den, baka i ugn på
90 grader i ca 8 timmar, vänd bringan emellanåt. Låt
svalna och grilla sedan på het grill.

SVERIGE

En nymodern variant av viltmarinad. Fungerar till både
fågelvilt, vilt och svamp.

-½ dl olivolja
-½ dl torr sherry
-½ dl Kikkoman soja
-1 msk ingefära, riven
-½ msk enbär, mortlade
-½ msk plockat timjan
-Vitpeppar från kvarn

Blanda och marinera i ca 4 timmar innan tillagning.

SYDAFRIKA

Ett gammalt recept från Sydafrika till ljust kött, men den
passar även till grillad fisk som tonfisk och svärdfisk.

-¾ dl olivolja
-½ dl äpplecidervinäger
-½ dl russin, hackade
-1 msk honung
-3 schalottenlökar, hackade
-2 msk Kikkoman soja
-1 tsk madras curry
-¼ tsk kanel
-¼ tsk kummin
-¼ tsk anis
-4 limeblad eller 1 citrongräs
-Vitpeppar från kvarn

Koka russinen i vatten tills de är mjuka och vattnet kokat
in, mosa eller mixa dem. Fräs löken i lite av oljan och
tillsätt vinägern. Sjud tills löken är mjuk, blanda med de
mosade russinen och resten av ingredienserna.

ARGENTINA

Klassisk chimichurri (argentinsk pesto). Funkar som
topping, vinigrätt och marinad.

-¾ dl olivolja
-½ dl rödvinsvinäger
-1 knippe bladpersilja, finhackad

-4-5 vitlöksklyftor
-½ rödlök, fint skuren
-½ tsk cayennepeppar
-2 msk Kikkoman soja
-½ knippe färsk oregano
-Vitpeppar från kvarn
Blanda och använd som marinad eller vinigrätt.

AUSTRALIEN

Australien för mig är ett mish mash av kulturer som jag
främst associerar med Asien. Här är en marinad som
funkar till det mesta, som grönsaker, kyckling, fisk och
skaldjur.

-2 msk mango chutney
-1 msk mirrin (sötare matlagningsvin, används i Japan)
-2 msk Kikkoman soja
-½ dl kallpressad rapsolja
-1 msk sesamolja
-1 msk ingefära, riven
-Skalet och juicen från ½ apelsin
-Skalet och juicen från ½ citron
-½ msk dijonsenap
-1 tsk chili, finhackad

Blanda och använd som marinad, eller pensla på vi
grillning eller stekning.

LIBANON

Citron, persilja och vitlök är klassiska Libanesiska
smaker, här i en variant som passar både till fisk och kött.

-1 dl olivolja
-1 citron, skal och saft
-1 knippe bladpersilja, finhackad
-4 vitlöksklyftor
-½ msk plockad timjan
-2 msk Kikkoman soja
-Vitpeppar från kvarn

Blanda och använd marinad.

Recepten är signerade kocken Robert Nilsson.