Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Niklas Ekstedt om smaker

MAT /

Citron
Frukten citron växer på trädet med samma namn. Trädet blommar under nästan hela året och bär därför ofta frukt och blommor samtidigt. De ljust rosa blommorna och de gula citronskalen gör de blommande träden till en fröjd för ögat. Citron är ett bra verktyg att ha i köket då dess syra både kan kamouflera beska smaker och förstärka de söta. Citronen har fått en självklar plats i de svenska hemmen och kan användas både som smaksättare och som huvudingrediens i till exempel lemonaden som svalkar skönt i sommarsolen.

Tomat

Tomaten har sitt ursprung i Sydamerika och kom till Norden under1600- talet. Det dröjde mycket länge innan den accepterades som en fullvärdig grönsak, vilket berodde på att tomaten ansågs vara giftig. Man har också trott att tomaten var ett afrodisiakum och den kallades bland annat för kärleksäpple. Idag används tomater flitigt i den svenska matlagningen och finns i många färger och former. Tomater gör sig bäst på sommaren när de fått mogna i sin egen takt. Vem kan väl motstå en vackert rund, röd och solvarm tomat som moget dinglar från sin kvist?

Dill

Över hela världen används dill både som smaksättare och som läkeväxt. Dill sägs ha en lugnande effekt och namnet dill tros komma från det fornnordiska ordet dylle som betyder vagga till sömns. För många svenskar är dillen något av en nationalört och vi använder dill flitigt i vår matlagning, speciellt under sommar och höst. Få svenskar kan väl tänka sig färskpotatis på midsommar utan den klassiska dillvippan, eller den nygravade laxen utan en klick dilldoftande sås som kronan på verket?

Pepparrot
Pepparrot är en lättodlad växt som funnits i Sverige åtminstone sedan medeltiden. Det är en mytomspunnen rot och förr trodde man bland annat att man kunde ta i huggormar utan risk om händerna behandlats med pepparrotens frön. I det klassiska svenska köket är många smaker milda och harmlösa vilket gör pepparroten till ett kryddstarkt undantag. Pepparroten passar till nästan allt, kött, fisk, soppor, såser, ägg och skaldjur – ja, listan kan göras lång. När pepparroten rivs eller skalas avger den eteriska oljor och den karaktäristiska doften, som kan få ögon att tåras, stiger upp från skärbrädan. Pepparroten påverkar våra sinnen och den har blivit en älskad smaksättare i det svenska köket.

Skogsbär
Lingon, blåbär, hallon, hjortron och åkerbär är några av de cirka 450 arter som tillhör växtsläktet skogsbär. De flesta arterna växer på de svalare områdena på det norra halvklotet, och då helst i hedlandskap eller gles skog. Nästan alla svenskar har något speciellt minne relaterat till något eller några av dessa ljuvliga bär. Kanske ett minne från en fjällvandring där målet var att hitta det gula guldet, hjortronen. Eller när man i den varma sommarvinden känner en doft av åkerbär och man vet att de måste finnas alldeles nära.

Relaterade inlägg:

  1. Niklas Smaker – vårens mest närodlade bok om mat
  2. Senap för alla smaker
  3. Ristorante Pizza i fem smaker – för fem tillfällen
  4. Café Brownie i två smaker – choklad och hasselnöt
  5. McVitie’s utökar sortimentet med sju nya smaker för stora och små