Lussekatter

Snabbakade klassiska lussekatter med riklig smak av saffran.
ca 30 st

1 pkt    Quick Jäst för söta bakverk
700 g   vetemjöl (ca 11,5 dl)
1 tsk    salt
150 g   smör, rumstempererat
2 dl      strösocker
3 dl      mjölk
250 g   kesella lätt
1 g       saffran (2 pkt)
vetemjöl, till utbakning
russin, till garnering
ägg, till pensling

* Värm ugnen till 225°C.
* Blanda Quick Jäst med vetemjölet och saltet.
* Rör ihop smöret och strösockret i en stor bunke. Tillsätt mjölken, kesellan och saffran. Blanda ordentligt och rör ned vetemjölsblandningen.
* Arbeta ihop till en deg och knåda i 10 minuter för hand, eller i 5 minuter med elvispens degkrokar eller en köksmaskin.
* Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta. Knåda den smidig och tillsätt eventuellt mer vetemjöl. Dela degen i ca 30 bitar.
* Rulla en ca 15 cm lång och jämntjock rulle av varje bit. Forma rullen till en lussekatt, lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Garnera med ett par russin.
* Låt lussekatterna jäsa i 15 minuter.
* Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen tills de får fin färg, ca 8 minuter.
* Lägg de nygräddade lussekatterna på ett galler och låt dem svalna under en handduk.