Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Kycklingfiléer med tahini, auberginer och getost

VARMRÄTT /

 • förrätt: 6 portioner
  •    gasol: direkt/medelvärme
  •    brikett: direkt
  •    förbereda: 15 minuter + marinering
  •    grilltid: 11 minuter

Detta är en underbar grekisk meze som kan serveras som förrätt eller till lunch. Här har man lånat tahinin, en sesampasta från grannarna i Mellanöstern, för att marinera och smaksätta kycklingen och söt mynta för att ge smak åt auberginerna.

1/4 tsk stötta spiskumminfrön
1/2 citron, enbart saften
3 msk tahini
9 msk olivolja
450 g kycklingfiléer eller skinn- och benfria kycklingbröst, skurna i strimlor
salt
nymald svartpeppar
3 vitlöksklyftor, krossade
2 msk vitvinsvinäger
2 msk socker
2 auberginer, i skivor om 1,5 cm
en näve färsk mynta, grovhackad
350 g krämig getost

 1. Lägg spiskummin, 2 msk av citronsaften, tahinin och 6 msk av olivoljan i en skål och vispa ordentligt. Salta och peppra och tillsätt kycklingfiléerna eller tjockt skivade kycklingbröst. Täck med plastfolie och marinera i kylskåpet i två timmar.
 2. Värm i en liten kastrull på svag värme upp resten av olivoljan (3 msk) till dressingen att serveras med auberginerna. Tillsätt vitlöken och stek på mycket svag värme i 1–2 minuter tills den är mjuk, men utan att den tar färg. Tillsätt vitvinsvinäger och socker och koka i 30 sekunder till 1 minut. Ta bort kastrullen från värmen och ställ åt sidan.
 3. Pensla auberginskivorna på bägge sidorna med rikligt med olja och salta och peppra väl. Ta ut kycklingstrimlorna ur marinaden och salta. Kasta bort marinaden som blir kvar. Grilla strimlorna 5 minuter på varje sida över direkt medelvärme. Lägg auberginskivorna bredvid och grilla dessa i 6 minuter tills de är mjuka, vänd en gång.
 4. Ta kycklingen från grillen och lägg den i en varm form. Lägg aubergineskivorna i en annan form. Rör i den hackade myntan i auberginedressingen som fått svalna och salta och peppra väl. Skeda över dressingen. Servera med den mjuka getosten och massor av varmt pitabröd.

VISSTE DU DETTA? Getost finns i ett otal former från koner till rullar och pyramider. De doppas i allmänhet i konjak, rullas i kastanje- eller vinblad och gnids in med aska för att hindra osten från att mögla.

Relaterade inlägg:

 1. Tacotubes med barbequestekt Quorn, rostad paprika och getost (20.2)
 2. Helstekt biffrad med trattkantareller (8.4)
 3. Portabella med fyllning av camembert, vitlök och basilika (7.9)
 4. Glaserade Quornfiléer med ugnsrostade grönsaker (7.4)
 5. Höstig Quorn gryta (7.3)