Lag Anderssons & Nordströms mat

Förrätt:
Krämig morotssoppa med persiljeolja

Till 4 pers:

3 morötter (200-300 g)
1 gul eller röd lök
1-2 vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
3 dl vatten
1 ½ grönsaksbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde
Lite färsk eller torkad timjan

Korianderolja:
½-1 dl olivolja
½-1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
½-1 msk pressad lime
Salt, peppar

Gör så här:
1.    Skala och riv morötterna grovt. Skala och hacka lökarna. Fräs i lite rapsolja tills det mjuknar lite.
2.    Häll på vin, tillsätt buljongtärning och timjan. Koka under lock tills dess att morötterna och löken är mjuka.
3.    Gör persiljeoljan med stavmixer medan soppan kokar.
4.    Mixa soppan slät i matberedare. Tillsätt vatten och grädde och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar om det behövs.
5.    Servera i små portionsskålar och ringla lite korianderolja över. Garnera ev. med korianderblad.
6.    Servera med Rocky Gully Riesling 2005.

Quornspett med glaze på bädd av Zeta fusilli fibra bianca med svampsås

Till 4 pers:
300 g qournbitar eller -filéer
Lite rapsolja

Glaze:
2 msk tomatpuré
2 msk strösocker
1 msk balsamvinäger
1 msk rapsolja
2 pressad vitlöksklyfta
2 tsk mald spiskummin
Saft av ½ pressad apelsin eller citron
½ msk grönsaksbuljongfond
Salt, peppar

250 g Zeta fusilli fibra bianca

Svampsås:
300 g – 400 g färsk rensad svamp, t ex kantareller eller Karl Johan
1-2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 ½ dl vitt vin
1 ½ dl grädde
1-2 dl hackat kryddgrönt (t ex persilja eller basilika)
1-2 dl grovt riven parmesanost
½-1 paket bacon
½-1 msk grönsaksbuljongfond
Peppar

Vitlöksbakade tomater::
4 kvisttomater
2-3 vitlöksklyftor
Oliv- eller rapsolja
Salt

Örtkryddor/salladsblad och parmesanost till garnering

Gör så här:
1.    Sätt ugnen på 200 grader. Skiva tomaterna, pressa vitlöksklyftorna och blanda med lite olja och salt. Baka i ugnen ca 20 minuter, låt svalna.
2.    Koka upp vatten till pastan, salta och koka pastan enligt anvisning.
3.    Finhacka lökarna. Fräs svampen i smör, lägg i en kastrulll. Fräs lökhacket i matfett tills det börjar mjukna och blanda med svampen. Tillsätt vitt vin och grädde och låt det hela koka ihop lite. Smaka av med nymalen svartpeppar och grönsaksbuljongfond. Tillsätt den rivna osten. Ställ åt sidan.
4.    Låt pastan rinna av och ställ åt sidan så länge.
5.    Knaperstek baconskivorna i mikrovågsugn. Låt dem rinna av på hushållspapper.
6.    Blanda ingredienserna till glazen. Stek quornbitarna/filéerna. Pensla under tiden med glaze. Trä upp dem på grillspett av trä, 2st/person.
7.    Blanda pastan med svampsåsen. Ta undan en fjärdedel och blanda resten med bacon som delats i mindre bitar.
8.    Fördela pastan på tallrikar, toppa med quornspett och garnera gärna med grönt (örtkryddor, små salladsblad) samt hyvlad parmesanost.
Servera med både Sileni Merlot Cabernet Franc 2004 och Innocent Bystander Chardonnay 2005.

Dessert:
Limemarinerade hallon med råkräm
Till 4 personer:

Ca 250 g frysta hallon
Strösocker efter smak
Rivet skal av 1 lime
Pressad saft från ca ½ lime

Råkräm:
3 äggulor
½ msk vaniljsocker
½ dl strösocker
2 dl vispgrädde

Ev. blad av basilika eller mynta

Gör så här:
1.    Tina hallonen något i mikrovågsugn. Blanda med strösocker, rivet skal och pressad saft från lime.
2.    Lägg upp i 4 portionsskålar, helst av glas och på fot.
3.    Vispa äggulorna pösiga med sockret.
4.    Vispa grädden, blanda med äggsmeten.
5.    Fördela råkrämen ovanpå hallonen.
6.    Garnera ev. med blad av basilika eller mynta.