Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

SOL

ÖL /

Solölet har bryggts i Mexiko i över hundra år. Mexikanerna fick smaka sin första Sol redan 1899, men vi svenskar fick vänta ända till 1991 då det som första mexikanska ölet lanserades på den svenska marknaden.

Varför lime?
I Mexiko var det förr i tiden vanligt att kapsylerna på ölflaskorna rostade. När man skulle dricka öl var man därför tvungen att först göra rent flasköppningen. För rengörningen användes allehanda föremål som fanns tillgängliga, bland annat lime. Man lyckades avhjälpa problemet med rostande kapsyler efter några år, men då hade mexikanerna fått upp smaken på kombinationen av öl och lime.

Varför ingen etikett?
Mexikansk öl har oftast inga etiketter utan all information trycks direkt på flaskan. Den enkla anledningen till det är att värmen i Mexiko får de påklistrade etiketterna att lossna.

Hur kommer det sig att Sol fick namnet Sol?
I det gamla bryggeriet var den stora kopparpannan som ölet tillverkas i placerad mitt en byggnad med ett stort ventilationshål i taket. Namnet Sol påstås således komma ifrån ljusskenet som strömmade in genom hålet i taket och lyste på kopparpannan.

Bryggeriet Cerveceria Cuauhtémoc & Moctezuma
Cerveceria Cuauhtémoc & Moctezuma grundades redan 1890 och är en av världens tretton största bryggerier. Bryggeriet har fått sitt namn från två Aztek-härskare, Cuauhtemoc och Moctezuma, som är berömda för sin kamp mot de spanska härarna ledda av Cortes.

Cerveceria Cuauhtémoc & Moctezuma har idag nära hälften av den mexikanska ölmarknaden och tillverkar tre av de fem ledande ölmärken i Mexiko.

Relaterade inlägg:

  1. Dark ’n Stormy (3.3)
  2. Passoãdrinkar (3.2)
  3. Kuriosa – Pilsner Urquell (3)
  4. Blueberry Mojito (3)
  5. Tanqueray & Tonic (3)