Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Pierre Sparr et Ses Fils

VIN /

Familjen Pierre Sparr vinodling ligger i byn Sigolsheim, men produktion finns i flera områden i Alsace. Företaget drivs nu av fjärde generationen, i mer än 300 år har familjen Sparr producerat vin här.

Vingårdsarealen är 34 hektar samt 140 hektar på kontrakt. Från dessa produceras cirka
180 000 lådor vin varje år och då mestadels vita.

Vid 20 års ålder tog Pierre Sparr, född 1900, över vinodlingen efter sin far. Hans naturliga fallenhet för affärer gjorde honom till föregångare för konceptet av Alsaceviner. Hans motto var ”investera, förbättra och hålla igen”.

Under andra världskriget, 1945, förstördes byn Sigolsheim och de omkringliggande vingårdarna totalt. Med mycket mod och styrka återuppbyggde Pierre Sparr vinodlingen och vingårdarna är idag en av de mest respekterade och prestigefulla egendomarna i Alsace.

Sedan 1951 har Pierre Sparrs två söner, René och Charles, hjälpt till att expandera företaget. Vingårdar har köpts, men framför allt har företaget expanderat genom utökning av försäljningen utomlands, framför allt i Europa.

Området Alsace
Alsace är ett 110 kilometer långt område i nordöstra delen av Frankrike. Vintrarna är kalla och somrarna är varma. Jordmånen varierar mellan granit och lera.

Viner från Alsace har haft ett gott rykte ända sedan medeltiden. Under 1970-talet genomgick vinerna en väsentlig kvalitetsförbättring. Några av de druvor som odlas i området är Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling och Muscat.

Relaterade inlägg:

  1. Förgyll sommarfirandet med karaktärsfulla viner (24.1)
  2. Veuve Clicquot Ponsardin (10.4)
  3. Viner från Bordeaux (9.2)
  4. Australiensisk vinproducent samarbetar med Svenska Våtmarksfonden (7.6)
  5. Drinkrecept Banrock Station (7.5)